Lang pensioenoverleg, maar Rutte heeft geen last van nachtbraken

16 november 2018Leestijd: 3 minuten
Persconferentie premier Rutte na afloop ministerraad

Geen enkel teken van vermoeidheid, geen brandende ogen noch versprekingen op de persconferentie na de ministerraad. Premier Mark Rutte (VVD) stond erbij als elke vrijdag. En dat na een nacht doorhalen in het pensioenoverleg met sociale partners.

Rutte had niet geslapen, leidde de ministerraad, hield zijn wekelijkse persconferentie en ontving tussendoor ondernemers in het kader van de dag van de ondernemer.

Zijn persconferentie opende hij met een kritisch oordeel over de Frans-Duitse plannen voor een Europees leger. Vlak daarop maande hij het volk de kinderen niet de magie van het Sinterklaasfeest te ontnemen. Over het pact van Marrakesh had hij geen nieuws: het kabinet studeert nog altijd op de juridische consequenties ervan.

En passant kreeg staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) de complimenten van Rutte omdat die deze week acht wetsvoorstellen voor 65 belastingherzieningen snel door de Tweede Kamer had gesleept.

Pensioenstelsel

En dat allemaal na een nacht doorhalen vanwege stagnerende onderhandelingen over hervorming van het pensioenstelsel. De Nederlanders spaarden ruim dertienhonderd miljard euro voor hun pensioen.

Hoe indrukwekkend ook, het systeem is volgens het kabinet vanwege de vergrijzing niet meer toekomstbestendig. Maar hervormen lukt de sociale partners maar niet. Reden dat Rutte zich er mee bemoeit.

Over de inhoud en stand van onderhandelingen deelde hij niets mee, want als hij wat zegt, gaan de sociale partners daar weer op reageren en dat draagt volgens Rutte niet bij aan het bereiken van een akkoord.

Samenleving gaat over Zwarte Piet, niet de politiek

Afgezien van een oproep om vooral naar de intocht van Sinterklaas te gaan, ging Rutte na de ministerraad niet in op de Zwartepietendiscussie. Het kabinet vindt de vraag over de kleur van de pieten een kwestie waar de samenleving over gaat en niet de politiek.

Dat er zaterdag veel politie naar Zaanstad gaat om om de landelijke intocht van Sinterklaas en daarmee het kinderfeest veilig te laten verlopen, vond Rutte geen punt. ‘De staat is er om welvaart en veiligheid te waarborgen.’

Soevereiniteit en veiligheid

Het Europese leger bepleit door de Franse president Emmanuel Macron dat deze week in Straatsburg door de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd omarmd, komt er niet als het aan Nederland ligt.

Volgens Rutte raakt die discussie niet alleen de soevereiniteit van landen, maar is een Europees leger ook een risico voor de veiligheid van Europa en van Amerika. ‘Wij hechten aan de Trans-Atlantische relatie voor onze veiligheid. Die is voor ons, maar ook voor Amerika van levensbelang.’

Met dat laatste doelde de premier op het gevaar dat Europa bij het wegvallen van de NAVO Europa richting Rusland wordt gedreven. Amerika zal volgens Rutte willen voorkomen dat Rusland zich met groeiende invloed in Europa tot economische reus zal ontwikkelen.

Premier vindt optreden May knap

Gevraagd of hij bewondering had voor de Britse premier Theresa May, die in haar eigen partij onder vuur ligt maar stoïcijns doorgaat het conceptakkoord voor de Brexit te verdedigen, zei Rutte: ‘Ik vind het knap zoals ze het doet, maar ik meng me niet in de interne politiek. Ik geef mijn oordeel alleen als commentator.’

Hij voegde eraan toe ‘met respect’ te kijken naar May’s tenacity (vasthoudendheid) en resiliance (veerkracht).