Aboutaleb bezweert: geen sprake van salafisten in stadhuis

22 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Aboutaleb op het Rotterdamse stadhuis. Foto: ANP.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) ontkent in alle toonaarden dat de afdeling radicalisering van de gemeente is ‘geïnfiltreerd’ door salafisten. Leefbaar had de burgemeester verzocht twee ambtenaren te ontslaan, maar hij piekert daar niet over. Aboutaleb noemt de aantijgingen ‘suggestief en feitelijk onjuist’.

Gemeenteraadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar stelde Aboutaleb afgelopen donderdag vragen over de Rotterdamse aanpak van radicalisering naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf, dat eerder die dag verscheen. Daarin staat dat twee medewerkers van de directie Veiligheid salafisten zouden zijn en banden zouden onderhouden met de Moslimbroederschap. De dienst is onder meer belast met het tegengaan van radicalisering onder jongeren.

Ambtenaar betrokken bij ‘salafistenschool’? Aboutaleb: ‘Feitelijk onjuist’

Lees dit interview terug met Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf

Zo zou Ahmed Harika betrokken zijn geweest bij plannen van de orthodox-islamitische stichting Waqf, die banden zou hebben met terreurorganisatie Al-Qa’ida, om een ‘salafistenschool’ op te richten in Rotterdam. Dat plan ging overigens niet door. Aboutaleb schrijft woensdag in zijn antwoorden op de vragen van Leefbaar dat die bewering ‘feitelijk onjuist’ is.

In werkelijkheid was Harika volgens de burgemeester betrokken bij ‘advieswerkzaamheden aangaande een opvanghuis voor Rotterdamse jongens met een Marokkaanse achtergrond, die dakloos zijn geraakt of andere problematiek kennen’. Sterker nog: de man zou een ‘cruciale rol gespeeld’ hebben bij het achterhalen van ‘essentiële informatie’ die de komst van de salafistenschool heeft voorkomen, aldus Aboutaleb.

In het artikel in De Telegraaf wordt ook Alia Azzouzi genoemd, die voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen kandidaat was voor de islamitische partij NIDA. Volgens de krant is zij een ‘zwaar gesluierde’ en ‘streng gelovige’ moslima, die foto’s deelde van de Hadj, de jaarlijkse bedevaartstocht van moslims naar de islamitische heilige stad Mekka. Onder meer door haar verleden als rechterhand van de omstreden ‘bruggenbouwer’ Tariq Ramadan en haar werkzaamheden voor de orthodoxe vereniging Ettaouhid, wordt zij betiteld als een ‘wolf in schaapskleren’.

Lees deze vlijmscherpe column van Geerten Waling: Hoe Tariq Ramadan het zaad voor NIDA kon zaaienTariq Ramadan zaaide het zaad voor NIDA

De komst van het tweetal is volgens de krant ten koste gegaan van een groep ‘gematigde moslims en seculiere allochtonen’, die daarvoor golden als sleutelpersonen bij het dossier radicalisering. De (anonieme) mannen van Turkse, Marokkaanse en Pakistaanse komaf beweerden door de gemeente Rotterdam aan de kant te zijn gezet nadat ze een ‘alarmerende radicalisering onder moslimjongeren’ hadden geconstateerd.

Aboutaleb noemt ook die aantijging ‘suggestief en feitelijk onjuist’, en zegt dat diverse sleutelpersonen niet meer in Rotterdam wonen of niet meer zijn betrokken bij een bepaalde gemeenschap of organisatie, en dat de gemeente hen daarom niet langer in dienst heeft. De burgemeester schrijft ook dat het college ‘niet veel kan’ met ‘anonieme meldingen die via (landelijke) media verspreid worden’.

GroenLinks, PvdA en D66 spreken van ‘schandalige karaktermoord’

Lokale partijen reageerden verdeeld op de onthullingen van De Telegraaf. GroenLinks sprak van ‘karaktermoord’ op de genoemde ambtenaren, en meende net als de PvdA dat gemeentemedewerkers die een netwerk hebben in de Rotterdamse islamitische gemeenschap, juist noodzakelijk zijn. Ook D66 is die mening toegedaan. ‘Het is schandalig ambtenaren zo door het slijk te halen,’ aldus fractievoorzitter Chantal Zeegers.

VVD, CDA en 50Plus houden zich op de vlakte. Zo wil VVD-leider Vincent Karremans ‘niemand vooraf veroordelen’, maar zei hij wel te hopen dat de kwestie vooraf wordt uitgezocht: ‘Het moge duidelijk zijn dat de VVD niet zit te juichen als salafisme of radicalisering in de top van de gemeente zit.’ De Rotterdamse PVV-leider Maurice Meeuwissen sloeg een heel andere toon aan: hij sprak van ‘een typische moslimknuffelwegkijkreactie’. Partijgenoten in de Tweede Kamer, partijleider Geert Wilders en Kamerlid Machiel de Graaf, stelden Kamervragen aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66).

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Aboutaleb kwam onder vuur te liggen toen hij zich salafist noemde

In december jongstleden kwam Aboutaleb onder vuur te liggen na een omstreden uitspraak over salafisme in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. De burgemeester noemde zichzelf een salafist, waarna Leefbaar een zogeheten ‘motie van treurnis’ indiende in de gemeenteraad. Hoewel ook VVD en CDA kritisch waren, kreeg die motie destijds geen steun.

Volgens columnist Gerry van der List
Ophef over uitspraken Aboutaleb is zwaar overdreven

Aboutaleb zei dat ‘alle moslims een beetje salafist’ zijn. Sterker nog: volgens Aboutaleb zijn er ook onder christenen salafisten. ‘Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. Salaf is een voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken. In alle religies kom je dat tegen,’ aldus Aboutaleb. Hij maakt zich naar eigen zeggen in de kern dan ook geen zorgen over het salafisme.

Afshin Ellian: ‘Salafist’ Aboutaleb heeft kapitale fout gemaakt