Rotterdam

Aboutaleb onder vuur na omstreden salafisme-uitspraak

26 december 2017

Hevige kritiek op burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam na een omstreden uitspraak over het salafisme. Maandag liet hij weten niet wakker te liggen van het salafisme: ‘Elke moslim is een beetje salafist.’

‘Ik heb ook weleens gezegd: ik ben een jihadist,’ zei Aboutaleb in een interview met het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. ‘Ik sta elke dag om zeven uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm.’

Taalkundige benadering van ‘salafisme’

De gewapende strijd of gewapende ‘jihad’ is een van de uitingen het salafisme, een fundamentalistische stroming in de islam. De AIVD heeft de pogingen om het salafisme te verspreiden, bestempelt als onwenselijk vanwege de ‘onverdraagzame, isolationistische en anti-democratische boodschap’.

Maar volgens Aboutaleb vind je salafisten ‘ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. “Salaf” is voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken. In alle religies kom je dat tegen. Je beleid inrichten tegen salafisme, zou je beleid richten zijn tegen 1,7 miljard moslims in de wereld.’

Leefbaar Rotterdam wil debat met Aboutaleb

Leefbaar Rotterdam reageert verbolgen op de uitspraken van Aboutaleb en wil erover in debat. ‘Dit is de tweede uitglijder in een week tijd,’ zegt Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf tegen het AD Rotterdam. ‘We vinden het in deze tijd typisch dat de burgemeester hiermee komt. Mensen hebben geen behoefte aan een definitie van salafisme en jihadisme. Ze willen gewoon dat ze veilig zijn.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook andere fracties in de Rotterdamse gemeenteraad zijn verbaasd over Aboutalebs uitlatingen. CDA-fractievoorzitter Christine Eskens noemt het ‘wat naïef’ van de burgemeester. ‘Ik snap dat hij zich zorgen maakt over de verhouding van het debat als het over moslims gaat, maar om dan het salafisme erbij te betrekken, terwijl je weet dat dit een voedingsbodem is van extremisme, dat vind ik een brug te ver.’

De VVD steunt het verzoek voor een debat in de raad. Raadslid Jan-Willem Verheij vraagt zich vooral af wat Aboutaleb hiermee probeert te bereiken. ‘Helpen die specifieke woordkeuzes hem hierbij?’ Verheij vreest dat de discussie over hoofddoekjes bij de politie opnieuw wordt aangewakkerd. ‘De politie heeft hierover een besluit genomen. Hartstikke helder. Ik zit niet te wachten op een burgemeester die deze discussie opnieuw wil voeren.’

De PvdA voelt niets voor een debat. Aboutaleb schetst een ‘helder beeld’, vindt fractievoorzitter Leo Bruijn. Over Leefbaar Rotterdam zegt hij: ‘Misschien moeten ze eens goed luisteren naar het interview. Ze zien een paar woorden, en slaan meteen op tilt. Maar als je het niet wenst te begrijpen, dan krijg je dit soort reacties.’

Op 10 januari debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over de kwestie.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.