Amsterdams college rond. Dit zijn de wethouders

19 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Rutger Groot Wassink. Foto:ANP

De vorming van een college in Amsterdam is in de afrondende fase beland. Eerder deze week werd al bekend dat de coalitie van GroenLinks, PvdA, D66 en SP de strijd aanbindt met huizenverhuurplatform Airbnb. Zaterdag zijn ook alle nieuwe wethouders bekend. Dit zijn ze.

De grootste partij, GroenLinks, levert de meeste wethouders. Rutger Groot Wassink, die de partij naar een grote verkiezingsoverwinning leidde, wordt wethouder werk en inkomen. Hij wil zich de komende vier jaar richten op ‘het tegengaan van ongelijkheid’. Marieke van Doorninck, eerder fractievoorzitter van GroenLinks, wordt wethouder ruimtelijke ordening. Tot 2014 zat ze in de gemeenteraad, en werkte daarna bij Oxfam Novib en Steunpunt Vluchtelingen.

De derde GroenLinks-wethouder is een nieuwkomer in de politiek. Touria Meliani was vanaf 2013 directeur van cultureel centrum Tolhuistuin, in Amsterdam-Noord. Ook zat ze in het bestuur van de stichting Ieder1, van acteur Nasrdin Dchar. Ze wordt wethouder kunst en cultuur, en personeel en gemeentelijke organisatie.

D66 en SP kiezen voor ervaren wethouders

D66 laat twee wethouders uit het vertrekkende college nog een periode zitten. Udo Kock blijft wethouder financiën. Ook is hij verantwoordelijk voor de lucht- en zeehaven. Simone Kukenheim was in het vorige college wethouder onderwijs, maar die portefeuille gaat nu naar de PvdA. Kukenheim wordt wethouder zorg, jeugd en diversiteit.

Bij de SP blijft Laurens Ivens aan het roer. Hij wist de gemeenteraadsverkiezingen niet te winnen – van de zes zetels hield de partij er maar drie over. Toch blijft hij aan. Ivens houdt de portefeuille wonen en bouwen. Ivens werkte eerder bij de ANWB.

Dijksma versterkt PvdA lokaal

Net als de SP, is ook de PvdA gehalveerd in de gemeenteraadsverkiezingen. In 2014 hadden de sociaal-democraten, traditioneel de grootste in de hoofdstad, nog tien zetels. Nu zijn het er nog vijf. Dat blijkt geen beletsel om mee te besturen. De PvdA heeft Marjolein Moorman afgevaardigd als wethouder onderwijs. Moorman was lijsttrekker. Zij zit sinds 2010 in de gemeenteraad.

Remkes heropent vacature burgemeester Amsterdam: te weinig geschikte kandidaten

Sharon Dijksma is de andere PvdA-wethouder, en een bekend gezicht in de landelijke politiek. In 1994 werd Dijksma voor het eerst verkozen in de Tweede Kamer. Tijdens het kabinet-Rutte II was Dijksma staatssecretaris, eerst van Economische Zaken, vervolgens van Infrastructuur en Milieu. Na de zeperd van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, werd ze herkozen. Nu vertrekt ze uit Den Haag, om in Amsterdam de portefeuille verkeer en vervoer op zich te nemen. Volgens Het Parool mag ze de Noord-Zuidlijn openen.

Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam: een goed idee? Gerry van der List denkt van wel