Amsterdam

Remkes heropent vacature burgemeester: te weinig geschikte kandidaten

18 mei 2018Leestijd: 3 minuten

De aanmeldingsprocedure voor de burgemeester van Amsterdam is heropend. Vrijdag liet Commissaris van de Koning Johan Remkes (VVD) weten dat de vacature weer open gaat. Reden: te weinig geschikte kandidaten.

Dat concludeerde de vertrouwenscommissie na overleg met Remkes. Tot nu solliciteerden er 29 mensen om de opvolger te worden van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Daarvan hadden er vier personen eerdere ervaring binnen het openbaar bestuur – een minimale vereiste, voor achttien van de kandidaten gold dat niet en van zeven kandidaten is het niet bekend.

‘De vertrouwenscommissie heeft er een voorkeur voor meer benoembare kandidaten bij de procedure te betrekken om op basis van de profielschets een voordracht te kunnen maken die moet leiden tot een optimale burgemeesterskeuze. Afgesproken is de mogelijkheden te bezien om te komen tot een bredere selectie van geschikte kandidaten.’ De vacature is heropend tot 2 juni.

Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam: een goed idee? Gerry van der List denkt van wel 

Volgens Het Parool was aanvankelijk het plan om de nieuwe burgemeester te installeren op 5 juli. Het is nu de vraag of die streefdatum wordt aangehouden, anders blijft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) langer aan. De vertrouwenscommissie wil met de heropening van de vacature het aantal sollicitanten vergroten.

Deze vertrouwenscommissie draagt uiteindelijk één kandidaat voor aan de Amsterdamse gemeenteraad. De raad kan vervolgens over de kandidaat-burgemeester stemmen. Wie zitten er in die commissie? Wie zitten er in de vertrouwenscommissie?

Kopstukken ontbreken

De grootste partij, GroenLinks, vaardigt Zeeger Ernsting af. Ernsting zit sinds 2014 in de Amsterdamse raad. Voorheen was hij accountmanager IT bij de Postcodeloterij. Ernsting houdt zich voor GroenLinks vooral bezig met de promotie van de fiets, blijkt uit zijn Twitterprofiel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen was hij zevende op de lijst.

Namens D66, de tweede partij in Amsterdam, zit Mascha ten Bruggencate in de vertrouwenscommissie. Ten Bruggencate zit ook sinds 2014 in de raad, en was tweede op de lijst, achter lijsttrekker Reinier van Dantzig. In het verleden werkte zij in de financiële sector. De VVD vaardigt Marianne Poot af, die achter Eric van der Burg op de lijst stond, en ook de afgelopen vier jaar raadslid was. Naast haar werk als raadslid is ze partner bij een uitzendbureau voor de zorg.

In de vertrouwenscommissie, zonder raadservaring

Hendrik Jan Biemond zit namens de PvdA in de commissie. Hij is partner bij advocatenkantoor Allen & Overy, en was niet eerder gemeenteraadslid. De SPstuurt Nicole Temmink, eerder gemeenteraadslid in Groningen, daarna fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Ook was ze kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar werd niet gekozen.

De kleinere fracties sturen wel hun voorzitter. Namens nieuwkomer Forum voor Democratie zit Annabel Nanninga in de gemeenteraad. Nanninga schreef voor onder meer de websites GeenStijl en The Post Online. DENK vaardigde Mourad Taimounti af, die ondernemer is. Tot 2010 zat hij namens het CDA in de deelraad van Slotervaart. Johnas van Lammeren van de Partij van de Dieren zit sinds 2010 in de gemeenteraad. Hij werd in maart uitgeroepen tot het beste raadslid van Nederland.

Van de partijen met één zetel gaat Don Ceder voor de ChristenUnie in de commissie (hij is in het dagelijks leven advocaat), oud-presentatrice Sylvana Simons namens BIJ1, Wil van Soest – sinds 2014 in de gemeenteraad – voor de Partij van de Ouderen, en Diederik Boomsma, promovendus rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, voor het CDA. Boomsma zat de afgelopen jaren voor het CDA in de gemeenteraad.

Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren, lees hier het commentaar van Ron Kosterman over de gemeenteraadsverkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.