Massaal ‘nee’ tegen orgaandonatie op dag van nieuwe wet

14 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Eerste Kamerleden Thom de Graaf (D66) en Tineke Strik (GroenLinks) tijdens het debat over de donorwet. Foto: ANP.

Op de dag dat de Eerste Kamer instemde met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waardoor mensen voortaan automatisch orgaandonor zijn tenzij ze bezwaar maken, hebben duizenden Nederlanders aangegeven geen donor te willen zijn. Maar liefst 25.000 mensen hebben dinsdag ‘nee’ geantwoord op de vraag of ze hun organen na hun dood willen afstaan.

Slechts 2.800 Nederlanders zeiden ‘ja’, meldt De Telegraaf op basis van cijfers die het CIBG, het agentschap van het ministerie van Volksgezondheid dat het donorregister beheert, heeft vrijgegeven. De omstreden wet – die met een kleine meerderheid van 38 stemmen voor en 36 stemmen tegen werd aangenomen – maakte flink wat los, want ook meer dan 10.000 mensen veranderden hun keuze.

Wat verandert er nu de nieuwe donorwet is aangenomen? Lees de analyse van Joppe Gloerich

Bijna 6.300 Nederlanders die in het oude systeem – waarbij de nabestaanden de beslissing moesten nemen als de overledene geen voorkeur had aangegeven – wél bereid waren om donor te zijn, maakten hun keuze dinsdag ongedaan. Een overstap in de tegengestelde richting, van ‘nee’ naar ‘ja’, kwam bijna 5.500 keer voor.

Over de instemming met de nieuwe donorwet werd weken intensief gedebatteerd. Het was überhaupt een wonder dat de wet door de Tweede Kamer kwam; als Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) niet te laat bij de stemming was geweest, had het voorstel niet eens de Eerste Kamer gehaald.

SP-Kamerlid stemde niet om ‘persoonlijke overtuigingen’

De stemming in de Eerste Kamer was ook al niet zonder controverse. Zo was SP-senator Arda Gerkens tegen de nieuwe wet, maar stemde ze niet omdat ze zich ‘verscheurd’ voelde tussen haar partij en haar ‘persoonlijke overtuigingen’, schrijft ze woensdag op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook kostte het dossier Marleen Barth (PvdA) haar positie als fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Barth wekte de woede van een aantal PvdA-kopstukken door haar vakantie naar de Malediven, waardoor ze het belangrijke debat over de donorwet miste.  Daarom besloot ze vorige week zelf af te treden.