‘Onze leider Erdogan’: raadslid Rotterdam onder vuur na speech

22 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Turkse Nederlanders verzamelden zich voor het Turkse consulaat in Rotterdam om hun steun aan Erdogan te betuigen tijdens de staatsgreep in Turkije Foto: ANP

Tijdens een demonstratie van Turkse Nederlanders in Rotterdam hield NIDA-raadslid Aydin Peksert een toespraak die bij veel politici in het verkeerde keelgat schoten. Perksert refereerde onder meer naar Erdogan als ‘onze leider’, maar bezweert het niet zo bedoeld te hebben.

Tijdens de couppoging in Turkije werd voor het Turkse consulaat in Rotterdam door Turks-Nederlandse Erdogan-aanhangers uitvoerig gedemonstreerd. Demonstranten waren verontwaardigd over de staatsgreep en betuigden steun aan ‘hun president’.

Bij de demonstratie was ook Rotterdams gemeenteraadslid Aydin Peksert, van moslimpartij NIDA, aanwezig. Een YouTube-filmpje doet de ronde waarin Peksert de demonstranten hartstochtelijk toespreekt in het Turks.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Erdogan, onze leider?

Er is veel discussie ontstaan over wat precies wordt gezegd tijdens de toespraak. Uit vertalingen van BNR  blijkt dat Peksert tegen de demonstranten heeft geschreeuwd dat zij allemaal ‘vertegenwoordigers van de republiek Turkije’ zijn. Hij had het in de speech ook over ‘míjn land en ónze leider Erdogan’. NIDA maakte ook een vertaling van wat Peksert ‘gezegd en bedoeld’ heeft, in die vertaling is de uitspraak ‘míjn land en ónze leider’ weggelaten.

Fractievoorzitter Sven de Langen (CDA) is niet te spreken over het voorval. Tegen het AD zegt De Langen dat Peksert door zijn toon op geen enkele manier leek op een Rotterdams raadslid dat zich ‘vredelievend en met respect voor minderheden uit’. Ook Leo de Kleijn (SP) vindt het verbazingwekkend dat NIDA enthousiast is over Erdogan. Hij zegt de aanwezigheid tijdens de demonstratie te begrijpen, maar ‘mist een reactie op het ingrijpen van Erdogan’.

NIDA beweert dat de speech in de context moet worden bekeken

Het NIDA-raadslid beweert dat zijn speech in de juiste context moet worden gezien. Zijn toespraak was bedoeld om steun te betuigen aan de Turkse democratie en Erdogan is nu eenmaal de gekozen leider van het land, aldus Peksert.

Ook zegt hij niet emotioneel te zijn geweest tijdens de toespraak: hij zou hebben geschreeuwd omdat hij 1.500 mensen zonder megafoon moest toespreken. Het CDA wil de kwestie met alle fractievoorzitters bespreken.