Omstreden voorstel: maak inburgering makkelijker

05 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Migranten volgen een inburgeringscursus in Rotterdam. Foto: ANP

Het inburgeringsexamen wordt makkelijker. Dat is volgens minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken noodzakelijk, omdat de wachttijden voor nieuwkomers te lang zijn. Daardoor kunnen ze niet door met hun inburgering.

Dat schreef Koolmees gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat er te weinig examinatoren zijn, duurt het maar liefst vijftien weken voordat nieuwkomers terecht kunnen voor hun eindgesprek. Daarom besluit de minister het gesprek dat het onderdeel ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’ afsluit, te schrappen.

Lees ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven:

Gerommel met statistieken, is integratie verbeterd?

In plaats van het gesprek moeten deelnemers voortaan aantonen dat zij 64 uur onderwijs over de Nederlandse arbeidsmarkt hebben gevolgd, zegt Koolmees. ‘Zo verminderen we onnodige en tijdrovende bureaucratie en voorkomen we dat nieuwkomers in de problemen komen door lange wachttijden. Zo kunnen ze zo snel mogelijk door met een vervolgopleiding of aan de slag op de arbeidsmarkt.’

Als inburgeraars denken minder dan 64 onderwijsuren nodig te hebben, kunnen ze op verzoek toch het eindgesprek voeren. Nieuwkomers die tijdens het inburgeringsproces al een baan hebben, hoeven het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt straks mogelijk helemaal niet meer te volgen. Daarvoor onderzoekt de minister de mogelijkheden.

Veel Kamerleden kritisch over maatregel

Diverse Kamerleden reageren negatief op het voorstel. ‘Als je zelfs zonder examen kan slagen, wordt het helemaal een wassen neus,’ zegt Bente Becker (VVD) tegen De Telegraaf. Ze betwijfelt of de minister kan controleren of inburgeraars de benodigde 64 uur aan onderwijs inderdaad hebben gevolgd.

PVV’er Machiel de Graaf noemt het voorstel tegenover diezelfde krant zelfs ‘idioot’ en ziet het als ‘een signaal aan heel Afrika om hierheen te komen’. Hij denkt dat ‘iedere analfabeet’ nu Nederland kan binnenkomen en de inburgeringscursus kan halen. Hij wil Koolmees morgen tijdens het vragenuurtje al aan de tand voelen, hoewel de Kamer woensdag pas met de minister debatteert over integratie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Pieter Heerma (CDA) steunt de maatregel wel, al vreest hij voor misbruik en denkt hij niet dat de inburgering er beter van wordt: ‘De minister moet daarom duidelijk maken welke stappen hij zet om wél tot verbeteringen te komen.’