Tweede Kamer

Links en rechts tegen Turkse bemoeienis zaak-Armeense genocide

26 februari 2018

Eensgezind steunen VVD, GroenLinks en SP de vijf bedreigde Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden. Vrijdag werden de volksvertegenwoordigers met een Turkse achtergrond door een pro-Erdogan nieuwssite uitgemaakt voor landverraders. ‘Onacceptabel.’

Dat schrijven de fractievoorzitters Klaas Dijkhoff (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) in een gezamenlijke verklaring. Bij het bericht op de site van het Turkse nieuwsmedium En Son Haber prijken foto’s van de vijf Nederlandse Kamerleden. Het gaat om Sadet Karabulut (SP), Nevin Özütok (GroenLinks), Dilan Yesilgöz (VVD), Zihni Özdil (GroenLinks) en Cem Lacin (SP). Zij worden omschreven als ‘zij die het moederland hebben verraden’.

Alleen DENK steunt erkenning genocide niet

Dit bericht verscheen naar aanleiding van de erkenning van de Armeense genocide door de Tweede Kamer. Dat voorstel werd door alle partijen gesteund behalve door DENK.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu zei naar aanleiding van de stemming over de erkenning van de Armeense genocide dat Turkse Kamerleden ‘kleur moesten bekennen.’ Kuzu gaf een interview aan de Turkse regeringsgezinde zender A Haber en duidde daarin de erkenning van de Armeense genocide door de Nederlandse Tweede Kamer. Hij noemde die een ‘stunt om zieltjes te winnen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen’.

‘Kamerleden trouw aan Nederland’

Eerder noemde Kamervoorzitter Khadija Arib de aanval in Turkse media op de Kamerleden ‘onacceptabel’. Ze krijgt nu bijval van de fracties van de betreffende Kamerleden. ‘Niet voor niets hebben zij de eed of belofte afgelegd dat zij hun werk doen voor onze democratie, voor Nederland,’ schrijven Dijkhoff, Marijnissen en Klaver.

‘Dat onze fractiegenoten nu op deze manier worden aangevallen door Turkse media is onacceptabel. Wij staan vierkant achter hen. Onze Kamerleden zijn trouw aan hun idealen voor een beter Nederland. Daar ligt hun loyaliteit.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.