Oud-president Georgië Saakasjvili zoekt onderdak in Nederland

14 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Saakasjvili (links) poseert met zijn advocaat Hammerstein bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto: ANP.

Michail Saakasjvili, die maandag Oekraïne werd uitgezet, vestigt zich in Nederland. Dat zei zijn advocaat Oscar Hammerstein nadat de oud-president van Georgië woensdag was gearriveerd op Schiphol.

Na zijn aankomst vertrok Saakasjvili naar Rotterdam, om daar zijn verblijfspapieren op te halen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Saakasjvili, die twee kinderen heeft met zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs, is statenloos en diende een verzoek in om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. Volgens zijn advocaat Hammerstein heeft de Nederlandse overheid de vestiging van zijn cliënt ‘geregeld en goedgekeurd’, meldt de site Politico.

Saakasjvili wordt gezocht in eigen land

In zijn eigen land Georgië wordt Saakasjvili gezocht vanwege invallen bij tv-zenders en het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in november 2007. Daarvoor kan hij vijf tot acht jaar gevangenisstraf krijgen. Ook verleende hij als president gratie aan de daders van een moordaanslag in 2006, hoewel ze al waren veroordeeld. Saakasjvili hangt een uitlevering aan Georgië boven het hoofd.

Porosjenko, ooit binnengehaald als de man die Oekraïne uit de crisis moest halen, faalt op alle fronten. Toch vertrekt hij niet zomaar, schrijft Hans Crooijmans >

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië, na een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de Rozenrevolutie in 2003. In 2015 benoemde de Oekraïense president Petro Porosjenko hem tot gouverneur van de stad Odessa om daar de corruptie te bestrijden. Zijn vroegere vriend Porosjenko bood hem daarom het Oekraïense staatsburgerschap, maar in ruil daarvoor moest hij afstand doen van de Georgische nationaliteit.

Staatsburgerschap kwijt na kritiek op Porosjenko

Saakasjvili hervormde het ambtenarenapparaat in Odessa, maar met zijn strenge aanpak van de corruptie joeg hij bondgenoten van Porosjenko tegen zich in het harnas. Na kritiek op Porosjenko werd Saakasjvili ontslagen. Hij begon een politieke beweging en wilde meedoen aan de komende presidentsverkiezingen. Als reactie ontnam Porosjenko Saakasjvili zijn Oekraïense staatsburgerschap.

In december vorig jaar werd Saakajsvili door betogers bevrijd uit een politiebusje nadat hij was opgepakt in de Oekraïense hoofdstad Kiev op verdenking van het ‘helpen van leden van criminele organisaties en het verhullen van hun activiteiten’. De aanhouding volgde op dramatische taferelen bij Saakasjvili’s huis, waar ’s ochtends vroeg aanklagers toegang eisten en zijn appartement wilden doorzoeken. De politie wilde hem arresteren, waarna Saakasjvili dreigde van het dak te springen.

Maandag werd Saakasjvili Oekraïne uitgezet. Tot woensdag verbleef hij in Polen.