De soap Saakasjvili: komt Georgiër naar Nederland?

21 december 2017Leestijd: 2 minuten
Mikheil Saakasjvili tijdens een protestbijeenkomst in november 2017 - EPA

De Georgische oud-president Michail Saakasjvili (49), die in Oekraïne onder vuur ligt, wil naar Nederland komen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

De advocaat van Saakasjvili heeft volgens het ministerie een verzoek gedaan om op basis van gezinshereniging naar Nederland te komen. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) komt hij daarvoor in aanmerking. De Georgiër is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, met wie hij twee kinderen heeft. Op dit moment verblijft Saakasjvili in Kiev, maar volgens de krant zou hij van de Nederlandse ambassade al een visum hebben ontvangen.

De stateloze Saakasjvili is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne tot harde criticus van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. De autoriteiten lieten Saakasjvili begin december oppakken op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie. In een dramatische ontknoping wist hij met hulp van omstanders te ontsnappen uit het politiebusje. Hij werd daarna opnieuw gearresteerd, maar mocht zijn proces in vrijheid afwachten.

Ruim drie jaar na zijn aantreden geniet Porosjenko het vertrouwen van nog maar 13 procent van de kiezers, schrijft Hans Crooijmans >

Saakasjvili wordt gezocht in eigen land

Saakasjvili werd in 2004 president van Georgië en stapte op in 2013. In 2015 benoemde de Oekraïense president Petro Porosjenko hem tot gouverneur van de stad Odessa om daar de corruptie aan te pakken. Porosjenko bood hem het Oekraïense staatsburgerschap, maar in ruil daarvoor moest hij afstand doen van de Georgische nationaliteit. In zijn eigen land wordt Saakasjvili gezocht in verband met invallen bij tv-zenders en het neerslaan van de anti-regeringsdemonstraties in november 2007. Hiervoor kan hij vijf tot acht jaar gevangenisstraf krijgen.

Saakasjvili ging voortvarend aan de slag in de belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee en voerde enthousiast de nodige hervormingen door in het ambtenarenapparaat. Maar hij hanteerde zo’n streng anticorruptiebeleid dat hij bondgenoten van Porosjenko tegen zich in het harnas jaagde. Toen hij kritiek begon te leveren op de president dat die te weinig zou doen om de corruptie van invloedrijke oligarchen aan te pakken, kreeg hij het aan de stok met Porosjenko en werd hij ontslagen. Vervolgens richtte Saakasjvili een politieke beweging op en kondigde hij zijn deelname aan de komende presidentsverkiezingen aan. In reactie ontnam de president hem in juli het Oekraïens staatsburgerschap.

Kan Saakasjvili Oekraïne niet verlaten, dan hangt hem vervolging in Oekraïne dan wel Georgië boven het hoofd. Vrijdag zei de openbaar aanklager in Oekraïne  dat uitlevering aan Georgië zeer voor de hand ligt.