Wilders ontmoet ‘held’ Orbán: ‘Hij is een voorbeeld voor EU-beleiders’

29 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Geert Wilders - Foto: ANP

PVV-leider Geert Wilders is maandag op bezoek geweest bij de Hongaarse premier Viktor Orbán. Wilders noemt Orbán een ‘held’, en een ‘voorbeeld voor alle Europese leiders’.

Wilders is sinds vrijdag in Hongarije om de Hongaarse vertaling van zijn boek Marked for Death te promoten. De eerste oplage van het boek was volgens de PVV-leider direct uitverkocht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Miljoenen mensen zijn het met Orbán eens’

Hij gaf Orbán tijdens de ontmoeting een exemplaar van zijn boek. Wilders is vol lof over de Hongaarse leider: ‘Hij verzet zich tegen EU-bemoeienis en zegt dat Hongarije geen islamitisch maar op christelijke waarden gedreven land is en dat dat zo moet blijven. Die houding en politiek voor het behoud van de eigen cultuur verdient alle steun en is een voorbeeld voor alle Europese leiders.’ Wilders heeft Orbán tijdens een lunch in Boedapest gezegd dat ‘miljoenen mensen in de EU’ het met hem eens zijn.

Orbán ageerde vrijdagavond opnieuw tegen ‘bemoeienis’ uit Brussel. Uit westerse EU-lidstaten, zoals Duitsland en Frankrijk, klinkt de afgelopen tijd de roep om meer Europese integratie. Maar Oost-Europese landen laten dat niet zomaar gebeuren. ‘Europa heeft een nieuwe blauwdruk nodig,’ zei Orbán tijdens een bijeenkomst van de Visegrad-landen (Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Polen). ‘We moeten het hebben over een alliantie van vrije naties.’

Visegrad-landen willen eerlijke behandeling van EU

Tijdens die bijeenkomst kwamen de vier landen met een gezamenlijke boodschap aan Brussel. ‘EU-instituties moeten alle lidstaten als gelijken behandelen, en slechts handelen binnen de grenzen van hun competentie. Het recht van lidstaten om nationale hervormingen door te voeren moet worden gerespecteerd,’ zo luidt de verklaring.

Met betrekking tot het thema migratie, vinden de vier landen dat de focus moet liggen op ‘effectieve, verantwoordelijke en hanteerbare externe grensbescherming, om de instelling van verplichte quota te voorkomen.’ Die quota, waarmee de landen naar het EU-plan voor de herverdeling van vluchtelingen verwijzen, zijn volgens de Visegrad-groep ‘ineffectief en hebben Europa al te ver verdeeld’.

Daarnaast vinden de leiders van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië dat ze niet (financieel) moeten worden gestraft binnen de Unie omdat ze er ‘andere meningen’ op nahouden dan westerse lidstaten.