‘Verbijsterend sadisme’: OM eist tot 16 jaar cel in gruwelijke martelingszaak

23 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een rechtbank - Foto: ANP

Voor de herhaaldelijke mishandeling en verkrachting van twee mannen in Sommelsdijk en Oude Tonge, eist het Openbaar Ministerie (OM) straffen tot zestien jaar cel. De hoofdverdachten in de zaak hebben volgens het OM ‘verbijsterend sadisme’ tentoongespreid in een reeks van gruwelijke martelingen.

‘Een van de verbijsterende aspecten was dat de verdachten dachten dat ze ermee weg konden komen,’ aldus de officier van justitie. Ze zouden op hun ‘intimiderende imago’ hebben vertrouwd. Het OM eist straffen tot zestien jaar cel.

Mishandelingen werden ‘kampioenschap pedoschoppen’ genoemd

Volgens het OM maakte Lionel van G. (25) in de groep de dienst uit en was Jaap S. (29) de belangrijkste uitvoerder. De twee hoofdverdachten waanden zich ‘onaantastbaar’, aldus het OM. Dinsdag besprak de rechtbank Rotterdam de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Tegen vier medeverdachten – die ook betrokken waren bij de feiten – eiste het OM straffen van 100 uur werkstraf tot zes jaar celstraf.

De martelingen en verkrachtingen begonnen in juli 2016, in het ouderlijk huis van een van de slachtoffers – een zwakbegaafde man van in de twintig met een autistische stoornis, en in het huis van een van de verdachten. De mishandelingen waren een represaille omdat hij aan de nichtjes van een van de verdachten ‘had gezeten’. Ook wilden ze de man – tevens een jeugdvriend van hen – een lesje leren omdat hij webcamseks had gehad met een minderjarig meisje. Het ‘Nederlandse kampioenschap pedoschoppen’, noemden de verdachten het zelf op WhatsApp.

De slachtoffers werden met extreem geweld mishandeld. De verdachten zouden onder meer met een airsoftgeweer met rubberen kogels hebben geschoten en haar in brand hebben gestoken. Ook zou een van de slachtoffers zijn verkracht met voorwerpen, waaronder een deodorantbus en een honkbalknuppel. Het belangrijkste bewijs in de zaak vormen filmpjes die van de mishandelingen werden gemaakt.

Spijtbetuiging klinkt onoprecht, zegt OM

Het zestal wordt ook verdacht van de mishandeling van een andere man in onder meer Oude Tonge. Ook hier was sprake van een slachtoffer dat volgens de verdachten pedoseksueel was, en waren de mishandelingen en poging tot verkrachting een ‘straf’ voor dat gedrag.

Het geweld besloeg een periode van een aantal weken. De zaak kwam aan het licht toen een van de slachtoffers na lang wachten met zijn verhaal naar de politie ging. Vervolgens werd duidelijk dat er ook nog sprake was van een derde slachtoffer. Daar zou sprake zijn geweest van een twist over een zak met xtc-pillen, die resulteerde in een ‘gruwelijke avond’. Een van de medeverdachten – Tommy M. (28) – zou hebben gedreigd de tong van de verdachte af te snijden, terwijl hij vastgetaped lag op de grond.

Hoofdverdachten Lionel van G. en Jaap S. betuigden spijt, maar dat maakte geen indruk op het OM. ‘Ze hebben vooral spijt dat ze hier nu zitten.’ Ze legden eerder een gehele of gedeeltelijke bekentenis af. De zaak gaat woensdag en donderdag verder met pleidooien van advocaten.