PvdA

Asscher: PvdA unaniem over aanblijven Moorlag

15 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Iedereen in de PvdA-fractie is het ermee eens dat William Moorlag aanblijft als Kamerlid, zegt partijleider Lodewijk Asscher. Volgens hem is er – ondanks de weerstand van de jongerenafdeling van de PvdA en diverse kopstukken – unaniem mee ingestemd dat Moorlag zijn werk ‘geloofwaardig kan blijven doen’.

‘Ik heb iedereen gesproken, en iedereen is het eens met deze uitkomst en is gemotiveerd om er een mooi jaar van te maken,’ aldus Asscher maandagmiddag. ‘Wat telt, is dat we met z’n negenen verdergaan.’

Eerder was de PvdA verdeeld over de kwestie. Zondagavond bleek dat de schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van sociale werkplaats Alescon hem zijn zetel niet hoeft te kosten. Dat oordeelde een driekoppige commissie die zich in opdracht van de partij over de kwestie heeft gebogen. De commissie wijst erop dat Moorlag goede bedoelingen had: hij wilde zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen.

Moorlag trekt wel boetekleed aan

Alescon had onder Moorlag mensen niet in vaste dienst, maar zette hen aan het werk via een zelf opgericht uitzendbureau. Zo kon de sociale werkplaats ze bijvoorbeeld minder uitbetalen dan de cao voorschreef. De rechter bepaalde vorige maand dat de werkwijze van Alescon niet door de beugel kon.

Meer achtergrond? Lees dit artikel van economieredacteur Joris Heijn: 

Is het schadelijk dat overheid zzp’ers over één kam scheert?

Moorlag ziet volgens de commissie nu ook in dat de constructie ‘in de kern niet juist was’. Hij biedt daarom zijn verontschuldigingen aan voor zijn optreden, ‘eerst en vooral aan de medewerkers van Alescon’, de sociale werkplaats die hij leidde in Assen. Ook Moorlag vindt volgens het partijbestuur nu dat ‘als twee collega’s naast elkaar hetzelfde werk doen, ze daar dezelfde beloning voor moeten ontvangen’.

Moorlag kritisch over partijvoorzitter Vedelaar

Hoewel Asscher nu spreekt van unanimiteit, bepleitten de jongerenafdeling van de partij en allerlei kopstukken Moorlags aftreden. Asscher zegt dat hij steeds al vond dat Moorlag kon aanblijven. De PvdA-leider kreeg ook de nodige kritiek te verwerken, omdat hij als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet verantwoordelijk was voor stevige bezuinigingen op sociale werkplaatsen.

Moorlag was zelf degene die een onafhankelijk onderzoek eiste naar zijn handelen, en liet zich eerder zeer kritisch uit over het PvdA-bestuur, en vooral over partijvoorzitter Nelleke Vedelaar. Hij stuurde mails naar Asscher waarin hij liet weten ‘geen dooie vis die met de stroom meedrijft’ te zijn. Dit nadat Vedelaar om zijn aftreden had gevraagd, terwijl Asscher hem juist steunde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.