Vrouwen beschuldigen genomineerde emancipatieprijs van misbruik

11 december 2017Leestijd: 2 minuten
Shirin Musa van Femmes for Freedom - Foto: ANP

Soerin Narain, maatschappelijk werker en een van de genomineerden voor de Joke Smit Staatsprijs, wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. Ironisch, want de Joke Smitprijs wordt elk jaar uitgereikt aan personen of instanties die een fundamentele bijdrage hebben geleverd aan de positie van vrouwen in Nederland.

Vrouwenactivisten, onder wie Femmes voor Freedom-voorvrouw Shirin Musa, beschuldigen Narain van grensoverschrijdend seksueel gedrag, schrijft De Telegraaf maandag. Het ‘geeft geen pas dat een man, die nota bene in opspraak is geraakt wegens aanranding, kandidaat is voor deze prijs,’ aldus Musa tegen de krant. De prijs is vernoemd naar de feministe Joke Smit (1922 – 1981).

Kandidaat zet zich in voor kwetsbare meisjes

Narain is directeur van Stichting Vobis/Hindustani, en zet zich daarmee in voor kwetsbare meisjes en vrouwen uit de Hindoestaanse gemeenschap.

Narain zou zich in tenminste vier gevallen schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een van de slachtoffers doet haar verhaal aan de krant. Ook liep er in 2014 een rechtszaak tegen hem. Een 13-jarig meisje beschuldigde hem er destijds van haar te hebben verkracht. Hij werd vrijgesproken wegens gebrek aan overtuigend bewijs.

Zelf ontkent hij de beschuldigingen: ‘Allemaal flauwekul. Mensen kunnen wel van alles beweren.’

Narain blijft ondanks beschuldigingen kandidaat voor prijs

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zegt maandagochtend tegen Radio 1 dat Narain – ondanks de beschuldigingen – toch aanblijft als kandidaat voor de Joke Smitprijs. ‘Het is heel pijnlijk dat dit naar boven komt. Ik hoop dat degene die zich bij de Telegraaf hebben gemeld, dit ook bij de politie zullen melden,’ aldus Van Engelshoven.

De oeuvreprijs voor vrouwenemancipatie wordt maandag om 12 uur uitgereikt in Amsterdam. Andere genomineerden waren hoogleraar Angela Maas, en emeritus hoogleraar Gloria Wekker. Wekker heeft de prijs uiteindelijk gewonnen.