Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Wat #MeToo losmaakte is ongeëvenaard

06 december 2017Leestijd: 2 minuten

De vrouwen achter #MeToo hebben een wereldpodium gegeven aan een misstand die niet nieuw was, maar lang onder de radar bleef.  Alleen al daarom is het terecht dat Time de vrouwen achter #MeToo ‘person of the year’ heeft gemaakt.

Al die actiegroepen die in het verleden aandacht vroegen voor seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen konden alleen maar dromen van de massale aandacht van dit jaar.

Vergrijpen tegen vrouwen kregen de aandacht van de wereld. Het ene na het andere verhaal kwam naar buiten. Vrouwen die vertelden over mannen die hen geïntimideerd, aangerand of verkracht hadden. Later volgden de verhalen over homomisbruik.

Seksuele intimidatie niet meer geoorloofd

Waar het om gaat is dat #MeToo wereldwijd een thema op de voorgrond heeft gebracht waardoor niemand meer hoeft te denken dat seksuele intimidatie en geweld geoorloofd is en onbestraft kan doorgaan.

Dat besef geldt niet alleen Hollywood, maar ook gewone werkvloeren en elders in de samenleving. De discussie, voortgedreven op Twitter en resonerend in vele media, kan amper iemand ontgaan zijn.

Werkwijze van Weinstein tart de verbeelding

Wat eigenlijk nog het meest verbaast aan #MeToo is de realiteit. Dat geweld tegen vrouwen keihard kan zijn, is wel bekend. Maar de ‘werkwijze’ van filmproducent Harvey Weinstein die jarenlang tientallen van hem afhankelijke actrices intimideerde, tart elke verbeelding.

In Amerika treedt het ene na het andere kopstuk beschaamd af. Ook in de rest van de wereld vallen de Weinsteins een voor een om. Geen klassieke misdadigers, maar mannen met status, macht en geld die denken zich alles te kunnen permitteren.

Ook overdreven en valse beschuldigingen geuit

Er zijn sinds #MeToo dit najaar losbarstte vast overdreven verhalen en valse beschuldigingen geuit. En er is ook verwarring ontstaan over wat er nog wel en niet mag.

Dat flirten niet meer zou mogen, is een idiote gedachte. Evenals het idee dat de seksuele revolutie voor niets is geweest. Dat dit alles in de discussie is betrokken, is jammer, maar moet dan maar gezien worden als nevenschade.

Betere keuze had Time niet kunnen maken

Wat #MeToo los maakt is ongeëvenaard. Een betere keuze voor ‘Person of the Year’ had Time niet kunnen maken. Een ode aan klokkenluiders waarmee  vrouwen en mannen in de hele wereld blij kunnen zijn.

Of er op de lange termijn op dit gebied iets verbetert, moet blijken. Maar dat is met elke revolutie zo.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.