‘Brandstichters met jerrycans over straat’

31 december 2017Leestijd: 1 minuut
Algemene foto van een autobrand Foto: WikiCommons

Zeker tien auto’s zijn de afgelopen nacht in Utrecht in brand gestoken. Elk jaar neemt rond de jaarwisseling het aantal autobranden toe. Nu gaat het volgens de brandweer om ‘extreme aantallen’. Sommige brandstichters gaan zelfs met jerrycans over straat.

Dat meldt De Telegraaf. Het gros van de auto’s is door de brand onbruikbaar geworden. De branden waren onder andere in Kanaleneiland, Lunetten, Overvecht, Zuilen en Hoograven.

Sinds Kerstdagen onrustig

Niet alleen zaterdagnacht waren de Utrechtse wijken onveilig door de brandstichters. Sinds de Kerstdagen is het in Utrecht onrustig, en zijn er ongeveer dertig meldingen geweest over in brand gestoken auto’s. De politie doet onderzoek, maar heeft nog geen arrestaties verricht. Vermoedelijk zitten groepen jongeren achter de brandstichtingen.

Ook elders in het land zijn afgelopen nacht autobranden gemeld. In Amsterdam, Purmerend, Zaandam, Tilburg, Leeuwarden, Herwijnen en Driebergen moest de brandweer uitrukken om auto’s te blussen.

Veen onafhankelijk?

In het Brabantse dorpje Veen zijn de plaatsnaamborden vervangen door borden met de tekst ‘Vrije Staat Sicilië’. Het motief achter deze actie is onduidelijk.

Wel was in het dorp zowel vrijdag- als zaterdagnacht een autobrand. Daarbij is één man aangehouden, meldt het AD.

Vuurwerk afsteken: hoe ontstond die traditie?