Berlijn

Angst voor massa-aanrandingen: ‘vrouwenzones’ Oud en Nieuw

30 december 2017Leestijd: 2 minuten

Voor vrouwen die zich tijdens de jaarwisseling in Berlijn onveilig voelen of worden lastiggevallen, worden speciale safe zones ingesteld. Het grootste Oud en Nieuwfeest in Duitsland wordt zondag in Berlijn gehouden, en centreert zich vooral rond de Brandenburger Tor.

De veilige-zonemaatregel is een reactie op de massale aanrandingen in Keulen twee jaar geleden. De safe zones worden bemand door medewerkers van het Rode Kruis.

Kritiek: Vrouwen moeten overal veilig zijn

De maatregel stuit op kritiek van de Duitse politiebond DPolG. De vrouwenzones wekken volgens voorzitter Rainer Wendt de indruk dat er zondagavond in Berlijn ‘zowel veilige als onveilige zones’ zijn.  ‘Vrouwen moeten overal veilig zijn,’ aldus Wendt. Ook zei hij dat de inrichting van een veilige zone voor vrouwen in strijd is met het beginsel dat mannen en vrouwen gelijk moeten worden behandeld.

Er zijn onder anderen psychologen aanwezig om lastiggevallen of aangerande vrouwen op te vangen. De veilige havens worden ingesteld op verzoek van de politie.

Geen rugzakken of alcohol

Eerder werden soortgelijke zones al ingesteld op de populaire oktoberfeesten in München. Naast de instelling van de veilige zones is er zondag rond de Brandenburger Tor een verbod op rugzakken en zelf meegebrachte alcohol.

Twee jaar geleden was in Keulen tijdens de jaarwisseling sprake van massale aanrandingen. Honderden vrouwen werden aangerand door groepen migranten. Vrouwen werden ingesloten en door meerdere daders betast – of erger. Ook Berlijn was eerder tijdens het festival Karneval der Kulturen het toneel van soortgelijke taferelen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.