Na de ministerraad: Rutte’s PR-momentje met Kurz

22 december 2017Leestijd: 2 minuten
Wekelijkse persconferentie Rutte. Foto: ANP

Met een opsomming van enkele plannen van zijn kabinet in 2018, begon premier Mark Rutte (VVD) zijn laatste persconferentie voor de kerstvakantie.

Extra geld voor de verpleeghuiszorg, halvering van het collegegeld voor eerstejaars studenten, meer steun arme gezinnen en verhoging van de kinderopvangtoeslag.

Hij had ook een nieuwtje. Rutte vliegt nieuwjaarsdag naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De maandag aangetreden kanselier Sebastian Kurz – met zijn 31 jaar de jongste ooit – nodigde hem uit voor het traditionele Weense Nieuwjaarsconcert. ‘En aansluitend zullen we elkaar ook uitgebreid spreken. Dat u niet denkt dat ik alleen voor het concert ga,’ zei Rutte.

Het Nieuwjaarsconcert is niet het klassieke hoogstandje waarvan muziekliefhebber Rutte droomt. Walsen en de traditionele afsluiter – de Radetzky-mars – behoren niet tot zijn favoriete stukken.

Musikverein en Philharmoniker wereldtop

Maar zaal en orkest – de Wiener Musikverein en de Wiener Philharmoniker – behoren tot de wereldtop. Evenals de Italiaanse dirigent Riccardo Mutti die op 1 januari mag dirigeren. Het live uitgezonden evenement trekt jaarlijks vele tientallen miljoenen tv-kijkers over de hele wereld.

Dat wordt alvast een PR-momentje voor Rutte die naast Kurz zal zitten. Na afloop bespreken ze bij een werklunch thema’s als de immigratie in Europa en de toekomst van de Europese Monetaire Unie. Beide politici gaan naar verwachting flink samen optrekken.

De centrumrechtse christendemocraat, die ook al minister van Buitenlandse Zaken was, regeert met de uiterst rechtse FPÖ. De laatste keer dat die partij in Oostenrijk onder Jörg Haider aan de macht was, werd het land door de overige EU-landen politiek geboycot.

Pro-Europese lijn van Kurz

In 2017 niets van dit alles. In Nederland regeerde Rutte zelf al eens met de PVV, die op een lijn wordt gesteld met de FPÖ, en elders in de Unie werd het gaandeweg ook druk op de rechterflank.

Voor de Oostenrijkse koers in de Unie maakt het niet uit want Kurz heeft bij zijn kleinere coalitiepartner bedongen dat de lijn pro-Europees blijft. Net als onder de sociaal-democraat Werner Faymann, met wie opeenvolgende Nederlandse regeringen innig samenwerkten.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies op de nieuwssite van Elsevier Weekbladmeld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven >

‘We zullen bijvoorbeeld spreken over de plannen van Kurz voor het EU-voorzitterschap. Oostenrijk is in de tweede helft van volgend jaar voorzitter. De eerste helft Bulgarije,’ zei Rutte.

Na de kerstvakantie heeft de premier in eigen land andere besognes: op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Traditioneel ook een strijd waarin de politieke leiders in Den Haag zich mengen.