Rutte II gaf ruim drie ton uit aan afscheidsfeestjes

22 december 2017Leestijd: 1 minuut
Bewindslieden Dijsselbloem, Asscher, Koenders en Hennis van kabinet Rutte-II in de Ridderzaal - Foto: ANP

Het afscheid van de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte II heeft bij elkaar ruim drie ton gekost. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de afscheidsrecepties soberder worden.

Volgens onderzoek van RTL Nieuws geven de ministeries van Financiën, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken het meeste geld uit aan afscheidsfeestjes.

Voortaan minder geld uitgeven

Stef Blok (eerst Binnenlandse Zaken, toen Justitie, VVD), Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) kregen feestjes die bij elkaar 71.000 euro kostten. Het ministerie van Financiën gaf in totaal zo’n 46.500 euro uit aan recepties voor Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Eric Wiebes (VVD).

De ministeries laten weten dat ze gaan kijken of ze voortaan ‘dit soort evenementen tegen lagere kosten kunnen organiseren’. Officieel mag een afscheid maximaal 30.000 euro per bewindspersoon kosten. Maar in de Tweede Kamer vinden veel partijen, waaronder CDA, PVV, GroenLinks en PvdA, die richtlijn te royaal.

VVD en D66 vinden lijn prima

VVD en D66 hebben geen moeite met de richtlijn. Volgens D66 gaat het niet alleen om een persoonlijk afscheid, maar heeft het afscheidsfeest een ‘bredere functie’.

VVD-Kamerlid Albert van den Bosch benadrukt dat de recepties ‘vele honderden, zo niet duizenden’ bezoekers trekken. Volgens hem is de VVD ‘fel tegen extravagante borrels van belastinggeld’ maar is daar in dit geval geen sprake van.