‘Eurlings gaat biechten over mishandeling’

21 december 2017Leestijd: 2 minuten
Camiel Eurlings. Foto:ANP

Camiel Eurlings moet publiekelijk door het stof voor de mishandeling van zijn ex-vriendin. Dat wil het bestuur van NOC*NSF. Eurlings bleef na zijn veroordeling aan als lid van de sportkoepel, maar heeft zich nooit uitgelaten over de mishandeling. Binnenkort komt hij alsnog met een verklaring.

Dat meldt de Volkskrant. De beschadigde Eurlings zorgt voor onrust binnen de gelederen van NOC*NSF. Dit komt vooral omdat de sportkoepel anderen wel om openheid van zaken vraagt. Zo wordt aan sporters en trainers en sportverenigingen gevraagd om transparantie op het gebied van matchfixing en seksueel misbruik in de sportwereld.

Eerder heeft de sportkoepel Eurlings gevraagd om de eer aan zichzelf te houden, maar dat weigerde de oud-minister. Dat zorgt voor groot ongemak onder het bestuur van NOC*NSF. ‘Hij berokkent de sport nog steeds schade,’ zegt een anoniem bestuurslid tegen de Volkskrant. Met Eurlings is afgesproken dat hij een toelichting moet geven op zijn veroordeling. Het is aan hemzelf om de wijze waarop dit gebeurt vorm te geven.

De voormalige vriendin van Eurlings deed in 2015 aangifte tegen hem, nadat een onderlinge ruzie was geëscaleerd. Bij de ruzie zou ze, naar eigen zeggen, haar elleboog hebben gebroken en een hersenschudding hebben opgelopen.

Achter gesloten deuren

De rechtszaak werd achter gesloten deuren afgehandeld, mogelijk om het imago van Eurlings – oud-minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV en voormalig topman bij KLM – niet te schaden.

Tussen Eurlings en de rechtbank werd een ‘transactie’ afgesproken: Eurlings kreeg een aantekening op zijn strafblad en een werkstraf opgelegd, die hij volgens het Openbaar Ministerie naar behoren heeft afgerond.

‘Ongemak verdwenen’

Algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen stelde eerder nog een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in voor bestuurders van NOC*NSF, mede vanwege de strafzaak van Eurlings. ‘Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen,’ zei Dielessen in september tegen het AD.

Eurlings is sinds 2013 bestuurslid van NOC*NSF.