Camiel Eurlings vervolgd voor mishandeling ex-vriendin

21 september 2016Leestijd: 2 minuten
Camiel Eurlings met zijn ex Tessa Rolink Foto: ANP

Oud-minister en ex-KLM-topman Camiel Eurlings wordt vervolgd voor mishandeling van zijn ex Tessa Rolink. Hij zou haar vorig jaar in Valkenburg hebben geslagen.

Een half jaar daarna deed Rolink aangifte.

Het Openbaar Ministerie meldt dat het strafrechtelijk onderzoek inmiddels is afgerond. Volgens het OM is er geen sprake van zware mishandeling, onder meer omdat ze geen blijvend letsel heeft opgelopen. Volgens het OM is het feit ‘eenvoudige mishandeling’ wel bewezen.

Mediation en OM-zitting

Eurlings hoeft waarschijnlijk niet voor de rechter te verschijnen, maar krijgt mediation met Rolink aangeboden van het OM. Het verloop van het onafhankelijke bemiddelingstraject, waar beide partijen op vrijwillige basis aan kunnen meedoen, wordt in een later stadium in de OM-zitting beoordeeld. Volgens het OM is dat gebruikelijk in zaken rond huiselijk geweld. Komen de partijen er niet uit, dan kan het OM eventueel een straf opleggen, zoals een boete of een taakstraf. Daartegen kan een verdachte wel in beroep bij de rechter.

Eurlings laat via zijn woordvoerder weten dat hij ‘constructief en welwillend’ zal meewerken aan de bemiddelingspoging. Verder is hij ‘opgelucht dat aan een lange periode van onzekerheid nu een einde lijkt te zijn gekomen’.

Geen bewijs voor smaad en afpersing

De ex-KLM-topman had daarnaast aangifte gedaan tegen zijn ex-vriendin wegens poging tot afpersing en smaad. Na het onderzoek heeft het OM daar echter niet genoeg bewijs voor gevonden.

Eurlings (43) was tussen 2007 en 2010 minister van Verkeer en Waterstaat, en was een van de jongste ministers ooit in een kabinet. Daarna was hij topman bij vliegtuigmaatschappij KLM, waar hij in 2014 werd ontslagen.

Later ging werd hij actief bij creditcardmaatschappij American Express als niet-uitvoerend bestuurder. Momenteel is hij lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en is hij betrokken bij NOC-NSF.