Cel en taakstraf voor vader en zoon na dodelijke straatrace

17 november 2017Leestijd: 2 minuten
Bloemen en kaarsjes op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden - ANP

De rechtbank in Lelystad heeft de 54-jarige Walter van W. vrijdag tot vier jaar celstraf veroordeeld voor het doodrijden van de negentienjarige Fleur in Loosdrecht. Zijn zoon Casper (33) komt ervan af met een taakstraf van honderd uur.

Daarnaast krijgen de mannen een rijverbod van respectievelijk vijf en één jaar. De mannen waren in maart 2016 verwikkeld in een straatrace toen Walter van W. op de auto van de vrouw botste.

Op de bewuste avond racete de vader na een gezamenlijk restaurantbezoek met zijn Porsche 911 naar zijn huis in Loosdrecht, op de voet gevolgd door de Mini Cooper van zijn zoon.

Snelheden tot 200 kilometer per uur

Getuigen verklaarden dat beiden bumper aan bumper reden, met snelheden tot wel 200 kilometer per uur. Rond 21.45 uur botste vader Van W. met een snelheid van 111 kilometer per uur op de Toyota van de jonge vrouw, die uit een uitrit kwam. Zij overleed twee weken later in het ziekenhuis.

Tegen Walter was vijf jaar cel geëist, tegen zijn zoon drie jaar. Zoon Casper van W, is vrijgesproken van dood door schuld. De twee ontkenden tijdens het proces dat ze een straatrace hielden.

De vader en zoon hebben elkaar over een afstand van ongeveer drie kilometer weliswaar ‘opgejut’ door met hoge snelheden kort op elkaar te rijden, maar het staat in de ogen van de rechtbank niet vast dat dit vlak voor de klap ook nog zo was. De zoon kon na het ongeval tijdig tot stilstand komen en is niet op de Porsche van zijn vader ingereden. De rechtbank memoreerde verder dat de zoon – in tegenstelling tot zijn vader – niet te veel had gedronken. Hij leek vlak voor het ongeval ‘al een beetje afgehaakt’, aldus de rechtbank.