Doorbraak in 14-jarige zaak Monique Roossien

16 november 2017Leestijd: 2 minuten

Hij sneed een van zijn slachtoffers in stukken en plaatste haar in vuilniszakken in de hoofdstad. Van een tweede slachtoffer ontbreekt elk spoor. Overdag was hij een Amsterdamse klusjesman, maar ’s nachts hield Sjonny W. (44) er een leven met prostituees, drugs en moord op na.

De politie heeft inmiddels een derde moord – de onopgeloste zaak van Monique Roossien (26) – aan zijn toch al lugubere lijstje toegevoegd, meldt De Telegraaf. Die zaak is al even gruwelijk: de vrouw werd in 2003 naakt in foetushouding teruggevonden langs de oever van het IJmeer. Haar lichaam was zwaar gehavend, een enorme hoofdwond is vermoedelijk de doodsoorzaak.

W. zit momenteel vast. Hij is in juni opgepakt voor de verdwijning van Sabrina Oosterbeek (30), die toen al drie maanden vermist was. Zij is mogelijk zijn recentste slachtoffer. Niet lang daarna werd hij in verband gebracht met de dood van de dertigjarige Mirela Mos uit Roemenië.

Lees ook dit artikel over misdaad van journalist Gerlof Leistra:

>> Is samenleving wel veilig tegen loslopende ‘gekken’?

Lichaamsdelen van vrouw in vuilniszakken

Het verhaal achter de dood van Mos is huiveringwekkend. In 2004 ontdekte een milieuagent lichaamsdelen van de vrouw in vuilniszakken in Amsterdam-Zuidoost. De moord bleef lang onopgelost, maar W.’s DNA werd op de knopen van de vuilniszakken aangetroffen. Buren in zijn flat nabij hadden eerder stinkende zakken op het balkon zien staan en hem die zakken zien versjouwen door het trappenhuis. Volgens een andere getuige zou W. destijds plotseling zijn vloerbedekking hebben vervangen en zijn badkamer rood hebben geschilderd.

Van Sabrina Oosterbeek ontbreekt nog elk spoor. De vrouw is voor het laatst te zien op camerabeelden toen zij in de nacht van 7 op 8 maart haar woning verliet.

Prostitutie om verslaving te bekostigen

De vrouwen die ten prooi vielen aan W. hebben een aantal dingen gemeen. Alle drie waren ze getroebleerd en belandden ze in de prostitutie om hun verslaving aan drugs te kunnen bekostigen. W. heeft in verhoren gezegd dat hij Mos en Oosterbeek kende, maar ontkent hun iets te hebben aangedaan. Hij geeft alleen toe seks met de vrouwen te hebben gehad nadat hij veel drank en drugs had gebruikt.

W. is afkomstig uit de Duitse stad Emmerich, het is onduidelijk wanneer hij in Amsterdam is neergestreken. In oktober verscheen hij voor de rechter in een zogenoemde pro-formazitting.