Utrecht klaar met activisten van De Grauwe Eeuw na dreigbrief aan topambtenaar

01 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Grauwe Eeuw gooide rode verf over de buste van Bontekoe Foto: Hart van Nederland/SBS6 (Stil)

Utrecht is klaar met de activistische groep De Grauwe Eeuw. De gemeente wil niet meer met de groep om de tafel.

De Grauwe Eeuw wil dat straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden worden aangepast. De gemeente Utrecht was eerder welwillend om met de groep in gesprek te gaan, maar staakt de poging na een aantal uitlatingen op sociale media, meldt EenVandaag.

Dreigende brief aan Rijkswaterstaat-directeur was druppel

Zo bleek dat de actiegroep de directeur van Rijkswaterstaat Michèle Blom persoonlijk heeft bedreigd, omdat ze weigerde de naam van de Coentunnel te veranderen. De gemeente Utrecht was in gesprek met De Grauwe Eeuw om een paar straatnamen in de wijk Lombok. Maar de bedreiging van Blom was voor Utrecht de druppel: de gemeente staakt het conclaaf per direct.

Een werknemer van de Amsterdamse Dienst van Publieke Werken vervangt in Amsterdam-Zuid de straatnaamplaten met "Stalinlaan" door - voorlopig houten- bordjes met "Vrijheidslaan", na een besluit van de Amsterdamse gemeenteraadLees verder – koloniaal verleden: ophef over ‘foute’ straatnamen

In een brief van de Grauwe Eeuw, die in augustus naar Blom werd verstuurd, staat: ‘Wij verzoeken de Nederlandse staat om per onmiddellijk te stoppen met het verheerlijken van massamoordenaar Jan Pieterszoon Coen d.m.v. de tunnel die u naar hem vernoemd heeft. Dit verzoek is maar op één manier in te willigen en dat is via een naamsverandering van de desbetreffende tunnel. Komt de Nederlandse staat ons niet tegemoet met dit verzoek dan zullen er acties volgen waarmee wij zullen trachten om alsnog het stopzetten van dit soort koloniale verheerlijking af te dwingen. De acties zullen ook gericht zijn aan uw persoon, aangezien u de enige bent die het besluit hierover kunt nemen.’

Onacceptabel, vindt de VVD-fractie in Utrecht, en genoeg reden om de samenwerking met de activistische groep te stoppen. ‘Ze gebruiken dreigende taal en hun commentaar en kritiek is gericht op individuele ambtenaren. Dat doe je niet,’ aldus fractievoorzitter Dimitri Gilissen.

Ook in de Tweede Kamer klinkt afkeur. ‘Wat mij betreft heeft de groep zich echt gediskwalificeerd als gesprekspartner,’ zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. Ook SP’er Ronald van Raak vindt dat de groep zich hiermee buitenspel heeft gezet.

Standbeelden bekladden in Hoorn

Het is niet de eerste keer dat De Grauwe Eeuw zich tot mensen persoonlijk richt. In mei werd de directeur van de Bataviawerf in Lelystad benaderd, omdat de jaarlijkse VOC-dag volgens De Grauwe Eeuw niet door zou mogen gaan. Ook de organisator van een tipi-feest in Breda werd bedreigd, omdat haar tentenkamp een vorm van racisme zou zijn. Het concertzalencomplex Tivoli Vredenburg in Utrecht werd ook aangevallen vanwege een kinderfestival over cowboys en indianen: De Grauwe Eeuw probeerde de gemeente de subsidie aan Tivoli stop te laten zetten.

In Hoorn ging de groep vorig jaar nog een stapje verder. Daar werd een aantal standbeelden, onder meer van JP Coen – ‘een massamoordenaar verantwoordelijk voor koloniale terreur’, door activisten van De Grauwe Eeuw beklad.

De vandalen schreven ‘genocide’ en tekende het VOC-logo met een strop op beelden uit het VOC-tijdperk in Hoorn. Het beeld van Jan Pietersz Coen werd beklad, en over de buste van Bontekoe werd rode verf gegoten.