nederland

Wie zijn de ‘anti-slavernij’ activisten van De Grauwe Eeuw?

26 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Op de Facebookpagina van de activistengroep De Grauwe Eeuw schrijven leden: ‘Weg met koloniale verheerlijking!’ De activisten verzetten zich tegen de ‘vergoelijking’ van het koloniale verleden van Nederland, en belooft vaker toe te slaan.

Op maandagnacht werd een aantal beelden in Hoorn beklad. De vandalen schreven ‘genocide’ en tekende het VOC-logo met een strop op beelden uit het VOC-tijdperk in Hoorn. Het beeld van Jan Pietersz Coen werd beklad, en over de buste van Bontekoe werd rode verf gegoten. ‘Slaaftransporteur,’ staat op Facebook. Hier blijft het niet bij, hebben de activisten al aangegeven: ze dreigen met nieuwe acties.

Een werknemer van de Amsterdamse Dienst van Publieke Werken vervangt in Amsterdam-Zuid de straatnaamplaten met "Stalinlaan" door - voorlopig houten- bordjes met "Vrijheidslaan", na een besluit van de Amsterdamse gemeenteraadLees verder – koloniaal verleden: ophef over ‘foute’ straatnamen

De groep schrijft op sociale media dat het zich ‘druk maakt over straatnaambordjes en beelden van mensen die al lang dood zijn’. De activisten geloven dat de Nederlandse  maatschappij ‘vertrouwt op racistische indoctrinatie’.

‘Verheerlijken van massamoorden’

‘Het verheerlijken van koloniale massamoordenaars is bedoeld om genocide ten behoeve van winst te normaliseren,’ aldus de vandalen op Facebook. ‘Hiermee doet Nederland alsof het goed is om gehele volken uit te moorden voor de welvaart van Europa.’

Op de Facebook-pagina geven de activisten aan ‘niet anoniem te strijden’, maar er zijn ook geen namen bekend. Antiracismeactivist Christa Noëlla Soeters, die eerder dit jaar de Dodenherdenking op 4 mei boycotte, werd ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de acties, maar Soeters ontkent achter het vandalisme te zitten.

Anti-Efteling-filmpje

‘Ik zat wel bij actiegroep de Grauwe Koets. Actiegroep de Grauwe Eeuw is een heel andere actiegroep maar we delen wel dezelfde idealen,’ schrijft ze op Facebook. Zij verwijst naar Kevin P. Robertson, een journalist die tegen elsevier.nl account volhoudt geen activist te zijn. Wel deelt hij de berichten van De Grauwe Eeuw online, en vanaf zijn account is ook het beruchte anti-Efteling-filmpje op YouTube gezet.

Een woordvoerder geeft aan dat de gemeente Hoorn overigens openstaat voor de discussie, maar geschrokken is van het vandalisme. ‘De gemeente Hoorn vindt het belangrijk om zowel de zegeningen als de duistere kanten van het VOC-tijdperk te belichten voor inwoners en bezoekers. Het debat hierover is niet nieuw.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.