Natuur Premium Corner

5 vragen over hoe Duitsland omgaat met de wolf

17 november 2017Leestijd: 3 minuten

De wolf rukt op. Dit jaar melden schapenhouders veel vaker dat hun dieren zijn doodgebeten, blijkt uit cijfers van het Faunafonds. Boeren hebben al 35 claims ingediend bij het fonds, waarbij het om 134 door een wolf doodgebeten schapen ging. Vorig jaar waren er slechts acht meldingen van in totaal 21 gedode schapen.

Bedrijven in de grensprovincies Drenthe, Overijssel, Groningen en Limburg klagen tegenover de Volkskrant over de in hun ogen te lage schadevergoeding als hun schapen worden doodgebeten. Boeren roepen op tot een subsidieregeling zoals onder meer in Duitsland al het geval is. Ook willen ze dat de overheid wolven gaat weren – wat nu nog verboden is omdat het dier een beschermde diersoort is. In november vorig jaar onderzocht Rob Ramaker hoe Duitsland – waar wolven veel vaker voorkomen – met de roofdieren omgaat. Lees dat artikel hieronder terug.

De discussie over de wolf barstte vorig jaar weer los nadat een taxi op maandag 13 november een dier doodreed bij Kloosterhaar in Twente. Het roept de vraag op hoe de ervaringen zijn in Duitsland waar het dier al langer terug is.

De wolf vestigde zich in 2000 weer in Duitsland. Volgens schattingen leven er nu tussen de 40 en 70 paren en roedels – familieverbanden met tussen de 6 en 10 dieren. Dat zijn tussen de 150 en 600 dieren, en de populatie groeit gestaag.

Vijf vragen over de Duitse ervaringen.

Van de zes Nederlandse waarnemingen ging het in twee gevallen om een doodgereden wolf. Toeval, of is het verkeer echt zo gevaarlijk?

Sinds 2000 zijn 205 wolven omgekomen in Duitsland.Van de – in Duitsland strikt beschermde dieren – werden er 26 illegaal gedood, en 143 kwamen om in het verkeer. Mogelijk is de situatie in de Nederland nog gevaarlijker. Het wegennet is fijnmaziger en drukker. Bovendien komen vaak jonge wolven naar Nederland op zoek naar een partner en leefgebied. Deze lopen relatief veel kilometers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.