OM wil 1 jaar jeugddetentie en tbs voor moord Romy

10 november 2017Leestijd: 2 minuten
Vlaggen halfstok tijdens uitvaart Romy - ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Utrecht één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de veertienjarige Brian N. voor het verkrachten en doden van  leeftijdgenote Romy uit Hoevelaken. De eis is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een 14- of 15-jarige verdachte.

De puber uit Lunteren bekende zijn daden tijdens zijn voorarrest. Hij heeft Romy eerst verkracht en daarna gewurgd, meldde het OM. Vanwege N.’s minderjarigheid speelt het proces zich af achter gesloten deuren. De ouders van zowel N. als Romy waren wel aanwezig in de zaal.

Het meisje raakte op vrijdag 2 juni vermist toen zij op weg was van school in het Gelderse dorp De Glind naar huis. Na een paar uur werd haar lichaam gevonden in een sloot in het nabijgelegen dorp Achterveld.

Verdachte kwam in beeld door camerabeelden

De politie vond vlak bij deze plek ook haar fiets, kleding, slippers, zonnebril en bloed. De verdachte kwam al snel in beeld door camerabeelden en na verklaringen van getuigen. Zo had Romy aan haar vrienden ge-appt dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem eng vond. Twee dagen later, op zondagavond, werd N. aangehouden.

Volgens de aanklagers heeft de jongen het meisje gedood in een poging zo te voorkomen dat hij werd gepakt. Hij gooide haar in de sloot, wiste haar telefoongegevens en probeerde een alibi te regelen. Uit onderzoek blijkt dat de jongen complexe problemen heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.

Vriend deelde video’s met Romy op YouTube

Romy en de verdachte waren geen onbekenden van elkaar. Een vriend van N. had twee jaar geleden enige tijd verkering met het meisje. Ze maakten samen video’s en deelden die op YouTube.

De verdachte was ook bevriend met een jongen op de J.H. Donnerschool. Dat is de school waar Romy die vrijdagmiddag om drie uur voor het laatst werd gezien. N. zelf zat niet bij Romy op school, aldus verklaringen van de directeur van de Donnerschool.

Jeugd-tbs of de zogeheten PIJ-maatregel kan maximaal zeven jaar duren. Als daarvoor redenen zijn, kan deze maatregel daarna worden omgezet in tbs met dwangverpleging. Tbs kan onbeperkt worden verlengd.

Uitspraak is op 24 november.