Debat Regeringsverklaring: Rutte fel tegen Baudet en Wilders

02 november 2017Leestijd: 2 minuten
Voortzetting debat regeringsverklaring. Foto:ANP

De Regeringsverklaring van Rutte III gaf gisteren het startsignaal tot een lang debat over het nieuwe regeerakkoord. Vandaag is het de beurt aan de regering om antwoord te geven op vragen van de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukt opnieuw dat de regering een handreiking wil doen.

Mark Rutte zegt in zijn antwoord op de vragen samen te willen werken met alle partijen. Ook wil hij een open samenwerking met de samenleving. Rutte wil daar graag draagvlak voor creëren, niet alleen om politieke redenen, maar ook om maatschappelijke redenen. ‘Die transities in de samenleving, maar ook op het gebied van het klimaat, moeten genoeg draagvlak hebben,’ aldus Rutte.

Rutte merkt op dat hij bewindslieden heeft aangesteld die niet worden gekrenkt als er iets misgaat. Ook stipt hij de vraag over dubbele nationaliteiten aan. ‘Geert Wilders (PVV) wil de een meervoudige nationaliteit verbieden voor ambtsdragers,’ zegt Rutte. Rutte merkt op dat alle Nederlanders volgens de Grondwet iedereen benoembaar is op gelijke voet.

Clash tussen Baudet en Rutte

Thierry Baudet van Forum voor Democratie valt Rutte aan op deze uitspraak. Baudet merkt op dat je bij bewindslieden met een dubbele nationaliteit niet kunt voorspellen of ze in de toekomst te maken krijgen met conflicterende belangen. ‘Dat is problematisch,’ stelt Baudet.

Rutte laat weten dat alle ministers een verleden hebben, en in potentie altijd conflicterende belangen kunnen krijgen, maar dat ze vertrouwen verdienen. Dat geldt volgens de premier ook voor Tweede Kamerleden: ‘Een parlementslid die in het verleden vond dat de MH17-rapporten openbaar moet worden gemaakt – dit is hypothetisch – heeft ook recht op die mening.’ Hiermee doelt Rutte op standpunten van Baudet over de vliegramp met MH17. ‘Ik vind dat standpunt vreemd, en ook schadelijk, een klap in het gezicht van de nabestaanden. Maar het standpunt mag in het debat worden opgevoerd.’

Ook met Geert Wilders rekent Rutte af. De PVV consequent tegen dubbele nationaliteiten voor bewindslieden? ‘Wat een onzin,’ lacht Rutte. Fijntjes zegt hij dat Wilders in 2010, bij aantreden van Marlies Veldhuijzen van Zanten (Staatssecretaris van het CDA met een dubbele nationaliteit) alleen maar vriendelijk werd gevraagd om daar afstand van te doen. ‘Wat een slappen hap,’ zegt Rutte, die vindt dat Wilders niet consequent is. Wilders wil nu een motie van wantrouwen indienen tegen Kajsa Ollongren (D66). ‘Vergeet Barbara Visser (VVD) niet, zegt Rutte, ‘die heeft ook de Kroatische nationaliteit.’