Nederland beveelt: ‘Zet premier Sint-Maarten uit ambt!’

24 november 2017Leestijd: 2 minuten
Marlin (R) tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg in 2015 - Foto: ANP

Aan de rel rond de verstrekking van hulpgeld van Nederland aan Sint-Maarten lijkt voorlopig geen einde te komen. De afgezette premier van het eiland, William Marlin, weigert stug om op te stappen.

De Rijksministerraad beveelt de gouverneur van het eiland nu om Marlin uit zijn ambt te zetten. Hij heeft opdracht gekregen ‘er alles aan te doen om het ontslag van Marlins regering te bevorderen’, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

Het parlement van Sint-Maarten, de Staten, heeft al twee keer geprobeerd om Marlin weg te sturen, maar hij weigert op te stappen. De Rijksministerraad, waarin de regeringen van Nederland en de eilanden zijn vertegenwoordigd, wil zijn ontslag nu via de gouverneur afdwingen. Daarom is tot deze ‘forse maatregel’ besloten, aldus Knops.

Lees meer over de machtsstrijd op het eiland:

Nederland laat zich niet aan het lijntje houden door Sint-Maarten

Wederopbouw komt in het geding

Knops wijst erop dat de wederopbouw van het door de orkaan Irma verwoeste eiland in het geding komt. Zolang Marlin niet vertrekt, gaat er geen hulpgeld naar Sint-Maarten, aldus Knops. ‘Als je je eigen belang stelt boven het belang van de bevolking, dan moet er worden ingegrepen.’

Sinds de orkaan in september een groot deel van het eiland verwoestte, is een machtsstrijd op het eiland losgebarsten. Nederland is bereid 550 miljoen euro aan hulpgeld te betalen, op voorwaarde dat op Sint-Maarten een Integriteitskamer wordt ingesteld. Die moet voorkomen dat het geld bij de verkeerde terechtkomt. Ook moet er Nederlandse bewaking aan de grens komen.

Parlement ging wel akkoord

Marlin weigerde met de voorwaarden akkoord te gaan. Eind oktober zette het parlement, dat wel akkoord ging met de eisen die Nederland stelt, Marlin en zijn regering af. Op 26 februari zijn er daarom nieuwe verkiezingen op Sint-Maarten.

De 67-jarige leider weet al jaren te overleven in de politiek van Sint-Maarten. Nu de Rijksministerraad opdracht heeft gegeven hem te ontslaan is de vraag of de politicus dat nog te boven kan komen. Marlin is eerst en vooral een koppig politicus, die continu zijn omgeving analyseert. Hij deed als leider van de partij National Alliance mee aan de laatste verkiezingen, in 2016, met een felle anti-Nederlandse retoriek.

Uiterst kritisch over Nederlandse hulp

Het lijkt een bewuste keuze om aan die houding vast te houden, ook nadat Sint Maarten op 6 september werd getroffen door orkaan Irma. Hij liet zich in NRC Handelsblad kritisch uit over de inzet van Nederlandse militairen en behield zijn stugge en formalistische houding tegenover Den Haag.

Marlin stuurde twee keer een formele brief naar Den Haag over zijn bezwaren tegen het instellen van een zogeheten Integriteitskamer en gezamenlijke grenscontroles. Als demissionair minister-president zal hij niet zelf opstappen zolang hij een mogelijkheid ziet om te blijven zitten.

Met zijn starre houding profileert hij zich vooral ten opzichte van de lokale bevolking. Als Marlin inderdaad wordt afgezet, dan zal hij zich waarschijnlijk weer doen gelden in de aanloop naar de volgende verkiezingen op 26 februari.