Irma

Nederland laat zich niet aan het lijntje houden door Sint-Maarten

31 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Nederland wil meer duidelijkheid: gaat Sint-Maarten echt akkoord met de eisen die eerder door het kabinet zijn gesteld? Premier William Marlin van Sint-Maarten stuurde eerder vandaag een brief waarin hij schrijft dat hij de eisen accepteert.

Maar dat is volgens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) niet genoeg. ‘We zien de voorwaarden omtrent grensbewaking en de integriteitskamer niet terug in de brief,’ zegt een woordvoerder van Knops tegen Elsevier Weekblad. ‘Dus we willen graag weten: hebben we het over hetzelfde?’

De regering van Sint-Maarten zou op het laatste moment akkoord zijn gegaan met de voorwaarden, nadat ook een meerderheid van het parlement hierop had aangedrongen. Het maatregelenpakket moet voorkomen dat hulpgeld in de verkeerde handen terechtkomt. ‘Het is belangrijk voor de wederopbouw dat banen naar de inwoners van Sint-Maarten gaan,’ zegt de woordvoerder daarover.

Noodhulp is hard nodig

Sint-Maarten werd begin september vol getroffen door orkaan Irma, waarbij het hele eiland werd verwoest. Noodhulp is hard nodig. De Nederlandse regering is bereid tot 260 miljoen euro aan financiële steun te bieden, mits aan de door het kabinet gestelde eisen wordt voldaan.

Marlin weigerde in eerste instantie aan die eisen tegemoet te komen. Hij wil de bemoeienis van de Nederlandse overheid tot een minimum beperken. Volgens Marlin wordt Sint-Maarten gegijzeld door de Nederlandse regering.

Autonome regering was vergissing

Sint-Maarten heeft sinds 2010 een autonome regering binnen het Nederlandse koninkrijk. Een hoge ambtenaar van Binnenlandse Zaken noemde dat eerder in de Volkskrant ‘een vergissing’. Het bestuur van Sint-Maarten is volgens bronnen bij Binnenlandse Zaken in handen van acht families, de regering heeft in zeven jaar grote schulden gemaakt en mensensmokkelaars hebben er vrij spel.

Marlin is bang dat Nederland de pas verworven autonomie door de gang van zaken op het eiland terugneemt. In het uiterste geval is de Nederlandse regering bevoegd om het bestuur van het eiland aan de kant te zetten en zelf het heft in handen te nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.