Regeerakkoord

Oppositie gelijk met gestrekt been erin tegen Rutte III

10 oktober 2017

‘Volksverlakkerij’, ‘de wereld op zijn kop’ en ‘het enige leuke zijn de lampen langs de snelweg’. De eerste reacties op het regeerakkoord op een rij:

Woest is Henk Krol van 50-Plus. ‘Ouderen gaan er 40% achteruit,’ meent hij. ‘En een van de beste pensioenstelsels ter wereld gaat op de schop. Het enige leuke is dat er meer lampen langs de snelweg komen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Dit kabinet gaat rechtsaf’, laat Groenlinks-leider Jesse Klaver op twitter weten. ‘Het is er niet voor gewone mensen, maar voor het grote geld. De boodschappen worden duurder en de winstbelasting voor grote bedrijven gaat omlaag. Dit is de wereld op z’n kop.’

PVV-leider Wilders noemt het akkoord ‘een gedrocht’. ‘Het woord islam komt niet één keer voor. Economisch is het pure volksverlakkerij, want het gaat allemaal gepaard met lastenverzwaring. En dat terwijl er juist meer geld gaat naar ontwikkelingssamenwerking. Vertrouwen in de toekomst zou ik met deze vier heren absoluut niet hebben.’

Multinationals boven mensen

Lodewijk Asscher van de PvdA: ‘Dit kabinet plaatst multinationals boven mensen. Miljardencadeaus aan grote bedrijven, buitenlandse beleggers en grote vermogens. Tegelijkertijd worden de boodschappen duurder, wordt de zorg duurder en betalen arbeidsgehandicapten de rekening.’

SP-leider Roemer: ‘Het is een voortzetting van Rutte I en II, waar de SP niet in past. Het gaat van het collectief naar het individu. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de dividendbelasting, die wordt afgeschaft. Mensen met de laagste inkomens gaan betalen. Ik ben blij dat onze wet om te voorkomen dat ziekenhuizen winst mogen maken in het akkoord is opgenomen.’

Voorzichtig positief

Kees van der Staaij van de SGP ziet genoeg reden om het kabinet ‘voorzichtig-positief’ toe te treden. ‘Op hoofdlijnen zien we positieve elementen in het regeerakkoord, bijvoorbeeld lastenverlichting voor gezinnen en investeringen in Defensie en wijkagenten. Plannen voor waardig ouder worden zie ik ook terug in het akkoord, net als hulp bij onbedoelde zwangerschap en aanscherping van prostitutiewetgeving. Maar er kleeft wel een D66 geur aan.’ Van der Staaij doelt hiermee op de spoed-wietwet die wietteelt reguleert.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie is boos om het schappen van het raadgevend referendum. ‘We staan volledig buitenspel als Nederlandse bevolking. Dat is niet meer van deze tijd. Een aantal dingen zijn positief, maar we moeten eerst bloeden. De BTW gaat omhog en er staat niets in over het inperken van immigratie. Dat wordt uitbesteed aan de EU; Timmermans en Juncker moeten het maar gaan oplossen.’

Het regeerakkoord is een gemiste kans, vindt Tunahan Kuzu van DENK. ‘Structurele problemen in de samenleving worden niet opgelost. Het nieuwe kabinet spekt grote bedrijven met belastingverlaging, die betaald worden door duurdere boodschappen. De tweedeling in de samenleving wordt niet opgelost, slechts in een karig hoekje geplaatst.’ Ook vindt Kuzu dat er te weinig aandacht is voor het bestrijden van discriminatie.

Werkgevers wel tevreden

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland reageren positief op het akkoord. ‘De plannen voor het verbeteren van het ondernemersklimaat, de extra investeringen en de lastenverlichting maken ons land sterker.’ Minder blij zijn de organisaties met de BTW-verhoging. Die zou ten koste gaan van omzet en werkgelegenheid.

Ook de ANWB is tevreden: ‘De ANWB ziet met genoegen dat er zoveel belang wordt gehecht aan verkeersveiligheid en meer wordt geïnvesteerd in infrastructuur.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.