Na Michael P. probeert gemeente onrust over kliniek Den Dolder te sussen

14 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Het exterieur van de kliniek Altrecht Aventurijn, waar Michael P. zich voorbereidde op zijn terugkeer in de samenleving - Foto: ANP

Het politietoezicht op de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder wordt verscherpt. De politie gaat daar meer surveilleren en het wijkteam langer inzetten.

Het wijkteam is de komende drie weken ‘beter zichtbaar en beschikbaar’, schrijft de gemeente Zeist op haar website.

Petitie over ‘falend rechtssysteem’

Het is een reactie op de onrust bij omwonenden, die klagen over het gebrek  aan toezicht bij de kliniek. Maar ook op nationaal niveau is de verontwaardiging groot. Na de arrestatie van Michael P. in de zaak Anne Faber afgelopen maandag, de details die daarop volgden en de uiteindelijke vondst van haar lichaam, werd een petitie gestart om onderzoek te doen naar het ‘falende rechtssysteem in de zaak van Micheal P.’ Die haalde vrijdagnacht al meer dan 300.000 handtekeningen binnen.

P., een veroordeelde verkrachter, zat in de kliniek in Den Dolder ter voorbereiding op zijn terugkeer in de maatschappij. Eerder zat hij in de gevangenis in Vught. De verhalen die rondgaan over Altrecht Aventurijn schetsen een ontluisterend beeld van de kliniek in Den Dolder: zo had P. een seksuele relatie met zijn begeleidster, bezwangerde hij een medepatiënt, en vertellen patiënten hoe gemakkelijk het is om daar aan drugs te komen.

‘Wat is er met Anne gebeurd? Waarom liep deze man vrij rond? Had deze verschrikkelijke gebeurtenis kunnen worden voorkomen. Helaas zullen we Anne met de antwoorden niet terug krijgen,’ was de verklaring van Hans Faber – de oom van Anne – vrijdag. ‘Het zwartste scenario is helaas uitgekomen.’

Anne Faber verdween op vrijdag 29 september tijdens een fietstocht. Bijna twee weken later vond de politie haar lichaam in het natuurgebied Horsterwold in Zeewolde.

DNA-match

Zaterdag is er tevens meer bekend over de manier waarop de politie Michael P. op het spoor is gekomen. Een DNA-spoor de teruggevonden jas van Anne Faber heeft volgens De Telegraaf geleid naar P. als verdachte.

Het spoor op de jas zou met een profiel van P. matchen dat na een eerdere veroordeling werd opgenomen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bovendien wordt nu ook onderzocht of P. in de nacht van 23 op 24 september in Nijkerk een vrouw heeft aangerand, meldt het AD. Een man met een gelijksoortig signalement als P. zou toen een vrouw met geweld van haar fiets hebben getrokken. Er verscheen echter een andere auto op de weg, waarna de aanvaller zijn poging staakte.

Het voorarrest van Michael P. werd eerder deze week met twee weken verlengd. Hij moet donderdag opnieuw voor de rechter verschijnen. Er wordt dan bepaald of hij langer vast blijft zitten.