Studentenorganisatie UvA noemt Baudet in één adem met Breivik

22 september 2017Leestijd: 2 minuten
FvD-voorman Thierry Baudet in de tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer - Foto: ANP

De Amsterdamse studentenorganisatie ISSO houdt donderdag een evenement over fascisme. In de introductie van het evenement wordt onder meer geschreven over Forum voor Democratie als ‘de beginnetjes van een fascistische partij’ en over het ‘moorddadige Europese grensbeleid’.

Op de pagina van het evenement ‘50 Shades of Fascism’, dat op donderdag 28 september in theater CREA in Amsterdam wordt georganiseerd, wordt ingegaan op ‘de opkomst van extreemrechtse organisaties’ in Europa en Amerika.

Antifa

‘Ook in Nederland zien we de opkomst van extreemrechts. Aangespoord door steeds rechtsere en racistische mainstream media is de PVV de grootste in de oppositie. Met Forum voor Democratie zien we de beginnetjes van een fascistische partij. (Thierry, red.) Baudet bouwt aan een beweging die Nederland moet behoeden voor “homeopathische vermenging”, gaat in navolging van massamoordenaar (Anders, red.) Breivik tekeer tegen “cultureel marxisme” en ziet het liefste een ondemocratische regering geleid door bedrijven,’ schrijft ISSO.

Op het evenement spreekt onder anderen zelfbenoemd ‘feminist’ Anne Fleur Dekker, een activist die in verband wordt gebracht met de extreemlinkse Antifa. ISSO is overigens de studententak van de Internationale Socialisten, een extreemlinkse club die in 2015 onder meer betrokken was bij de gewelddadige rellen in de Haagse Schilderswijk, die uitbraken nadat Mitch Henriquez door hardhandig politieoptreden om het leven was gekomen.

Promotiepraatje in college

Het evenement ’50 Shades of Fascism’ werd bovendien opmerkelijk genoeg tijdens een college Politieke Economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) gepromoot. Studenten beklaagden zich hierover in de Facebook-groep ‘Linkse indoctrinatie op mijn universiteit’. ‘Tijdens je college Politieke Economie aan de UvA krijg je te maken met propaganda van en voor Internationale Socialisten. (…) Doodnormaal in Amsterdam,’ aldus een student, die een foto van het promotiepraatje bijvoegde.

De UvA laat in een reactie aan Elsevier Weekblad weten dat het promotiepraatje ‘niet de bedoeling’ is geweest. ‘Studentenverenigingen krijgen bij colleges de kans om een pauzepraatje te houden om informatie te geven over hun activiteiten,’ zegt een woordvoerder. ‘In dit geval bleek het onverwacht een politieke oproep te zijn, en dat hoort niet. Er is in colleges geen ruimte voor politieke boodschappen.’ De UvA zou het incident dan ook ‘intern bespreken’.

Over de organisatie van ‘50 Shades of Fascism’ kan zij niets zeggen. Daar is theater en debatcentrum CREA verantwoordelijk voor. CREA is op vrijdag helaas niet bereikbaar voor commentaar.