Van der Laan staat onaangekondigde antifa-demonstratie Amsterdam toe

17 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
De demonstratie vindt donderdagavond plaats in het centrum van Amsterdam - Foto: ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan stond een betoging van de activistische groepering Antifascistische Actie (AFA) donderdagavond in het centrum van Amsterdam toe. De demonstratie werd niet vooraf aangemeld bij de gemeente, daarmee hebben de demonstranten de Wet openbare manifestatie (Wom) overtreden.

Desalniettemin mochten zij hun demonstratie, die uit solidariteit met de antifascisten in het Amerikaanse Charlottesville zou worden gehouden, voortzetten.

Opschudding in Amerika en daarbuiten

Afgelopen weekend marcheerden neonazi’s, leden van de Ku Klux Klan en andere rechts-extremisten in de stad Charlottesville in de staat Virginia. Hun protest was gericht tegen het neerhalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, maar ontspoorde volledig. Een aanhanger van het rechts-radicale gedachtengoed reed met zijn auto in op linkse tegenbetogers. Daarbij kwam de 32-jarige Heather Heyer om het leven. De escalatie in Charlottesville zorgde voor grote opschudding in de Verenigde Staten en daarbuiten.

‘We willen ons medeleven en onze woede uiten op de straten,’ aldus de AFA. ‘De enige manier om Heather te herdenken is door de strijd voort te zetten. Laten we van de demonstratie een strijdbare demonstratie maken.’

Escalatie voorkomen

Van der Laan meldde na overleg met politie en justitie dat de organisatie in overtreding is omdat de demonstratie niet vooraf is gemeld bij zijn gemeente. Ook zou hij geen contact krijgen met de organisatoren. Maar: ‘Amsterdam staat voor het grondrecht om te demonstreren’, dus mag het protest doorgaan, aldus van der Laan. De demonstratie in de Amsterdamse binnenstad staat gepland voor donderdagavond om 20.00 uur en begint op het Spui, bleek uit berichten die werden verspreid door de AFA zelf.

Wel wordt er een aantal maatregelen genomen om escalatie van de demonstratie te voorkomen. Zo verbiedt Van der Laan het dragen van gezichtsbedekking tijdens het protest, ‘als dit gepaard gaat met gedragingen met het kennelijke doel om de orde te verstoren of strafbare feiten te plegen.’ Hij roept deelnemers op om ‘in de strijd tegen onverdraagzaamheid niet zelf onverdraagzaam te worden.’

Daarnaast is het meedragen en afsteken van vuurwerk strafbaar, en wordt daar volgens Van der Laan ‘direct en zichtbaar’ op gehandhaafd. Middelen ‘die tijdens een ongewenste confrontatie met derden of de politie kunnen worden ingezet, zoals met tapijt verstevigde spandoeken, dikke stokken en/of beschermende kleding (zoals arm- en scheenbeschermers’ zijn eveneens niet toegestaan, schrijft de burgemeester van Amsterdam. Ook mogen voorwerpen niet in brand worden gestoken. Tot slot wil Van der Laan dat er afspraken worden gemaakt met de politie over de looproute van de demonstranten.