Vrouwelijke Syriëganger Lieke S. mag weg uit terreurgevangenis Vught

10 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
De zwaarbewaakte gevangenis in Vught, waar Lieke S. op de terroristenafdeling zat - Foto: ANP

De vrouwelijke Syriëganger Lieke S. (34) uit Eindhoven mag haar proces in vrijheid afwachten. Wel moet ze een enkelband dragen en zich laten begeleiden door een islamitische theoloog.

Daarnaast krijgt ze een contactverbod met mensen die op de nationale terroristenlijst staan en mag ze niet bij luchthavens en binnen twee kilometer van de Nederlandse grens komen, besloot de rechtbank in Den Bosch donderdag.

Twee keer opgepakt

Justitie vermoedt dat de vrouw zich vorig jaar bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië wilde aansluiten. Ze probeerde in Turkije de grens met Syrië over te steken, maar werd nog voor ze haar bestemming bereikte gepakt.

Vervolgens werd ze op een opsporingslijst gezet. Daarna werd ze nog een keer opgepakt, dit keer op de grens tussen Turkije en Bulgarije. Ze wil bovendien niet zeggen wat ze in Turkije deed.

Terroristenafdeling Vught

Lieke S. bekeerde zich tot de islam en noemt zichzelf sindsdien ‘Hayet’. Ze verscheen donderdag met een zwarte hoofddoek voor de rechter. Ze is onderzocht door het Pieter Baan Centrum, en vindt zelf dat er met haar niets aan de hand is. ‘Ik ben nog nooit in de war geweest. Ik ben een autonome, creatieve en gelovige vrouw’.

Tot vandaag verbleef ze op de terroristenafdeling van de zwaarbewaakte gevangenis in Vught. Een vreselijke plek, aldus S. ‘God verhoede dat er meer vrouwen komen, want het is er verschrikkelijk’.

De vrouw was Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, begin dit jaar dankbaar omdat hij door het lint ging en de keuken in de gevangenis vernielde. Hij deed dat omdat hij verontwaardigd was over de behandeling van Lieke S. en een andere vrouwelijke gevangene, die al eerder werd vrijgelaten. Ik begrijp dat onze broeder deze keuze heeft gemaakt. Dit uit bescherming naar ons, vandaar dat ik niets dan dankbaarheid voel. Allah is groot en alle lof voor hem, aldus S eerder dit jaar tegenover het Brabants Dagblad.

Ze werden namelijk samen met mannelijke rechts-extremisten op dezelfde afdeling vastgezet, en Lieke S. klaagde dat ze in haar cel geen privacy had omdat de binnenkant daarvan zichtbaar was voor mannelijke medegevangenen.

De zaak van Lieke S. wordt op 19 oktober inhoudelijk behandeld.