Irak

IS-terroristen ter dood veroordeeld voor massamoord

08 augustus 2017Leestijd: 1 minuut

De rechtbank in Irak heeft dinsdag 27 leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de massamoord in Tikrit in 2014. In juni van dat jaar werden 1.700 soldaten gedood door IS.

De IS-terroristen kunnen nog in hoger beroep gaan, meldt BBC dinsdag. Ook werden 25 verdachten vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs.

Propagandabeelden van de moordpartij

De slachtoffers van de massamoord vlak bij de Iraakse stad Tikrit waren voornamelijk jonge sjiitische soldaten. Het gebeurde op de voormalige Amerikaanse legerbasis Camp Speicher, op zo’n 140 kilometer van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

IS verspreidde ook propagandabeelden van de massamoord. Op de beelden, die eveneens uit 2014 komen, is te zien hoe de soldaten zich in lange rijen moesten opstellen en vervolgens werden neergeschoten.

Voormalig bolwerk van Saddam

Een aantal lichamen werd in de rivier de Tigris gegooid, terwijl de rest in massagraven terechtkwam. Die massagraven werden in 2015 door de Iraakse overheid ontdekt. Vorig jaar werden al 36 mannen opgehangen vanwege betrokkenheid bij de massamoord.

Tikrit is de geboorteplaats en bolwerk van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, en werd in 2014 ingenomen door IS. Het Iraakse leger wist de stad in 2015 te heroveren met behulp van luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen IS en manschappen van sjiitische milities.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.