Extreemrechts protest Charlottesville loopt volledig uit de hand

13 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De Amerikaanse stad Charlottesville in Virginia is zaterdag overspoeld door geweld. Een groep extreemrechtse demonstranten ging op de vuist met tegenstanders en de politie. Ook reed een auto in op een groep anti-racisme-demonstranten.

Door de aanrijding – de politie zegt nog niet of er wordt uitgegaan van een terroristische aanslag – kwam een vrouw van 32 om het leven, en vielen bijna twintig gewonden.

Man gearresteerd

Ooggetuigen zeggen tegen Amerikaanse media dat een grijze sportwagen eerst rustig richting de menigte reed, om op het laatste moment gas te geven. De auto reed in op een groep tegenstanders van een mars voor het behoud van Confederatie-symbolen in de staat Virginia.

Een 20-jarige man uit Ohio is gearresteerd en wordt vervolgd voor onder meer moord. De politie wil niet bevestigen of de aangehouden man daadwerkelijk de persoon is die inreed op de menigte in de grijze auto.

Bij een helikoptercrash dicht bij het plaats-delict zijn twee agenten om het leven gekomen. De politie was snel ter plaatse, en gewonden werden onder meer behandeld in het medische centrum van de Universiteit van Virginia.

Hakenkruizen

Honderden voorstanders van het behoud van de Confederatie-symbolen gingen zaterdag de straat op, onder hen bevonden zich ook extreemrechtse betogers. Deelnemers aan de mars liepen rond met de Confederate flag, vlaggen met hakenkruizen en symbolen van de racistische organisatie Ku Klux Klan. Leden van bijvoorbeeld de extreemrechtse groep Unite the Right gingen vrijdag al kort op de vuist met tegenstanders van de mars.

Unite the Right protesteerde zaterdag tegen de verwijdering van een beeld van de voormalige generaal Robert E. Lee in een park in de stad, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Kern van de protesten is de discussie rondom de Amerikaanse Confederate Flag en andere symbolen van de Amerikaanse burgeroorlog, slavernij en de vroegere Confederatie van zuidelijke staten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Schaam je’

Het Witte Huis veroordeelde de gebeurtenissen in Charlottesville. ‘Ga naar huis,’ zei president Donald Trump eerder op zaterdag. ‘Niemand heeft behoefte aan dit geweld in onze beschaving. Schaam je!’

De minister van Justitie Jeff Sessions kondigde zaterdag een onderzoek aan naar de ‘aanslag’ met de grijze sportwagen. Het ministerie kan momenteel niet reageren omdat de FBI bezig is met het onderzoek. ‘Als dit soort acties van bekrompenheid en haat, worden onze kernwaarden verraden. Dit kunnen we niet tolereren,’ aldus Sessions.