Timmermans laat weerbarstige Polen niet los

31 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Frans Timmermans ligt al een tijdje in de clinch met Polen, omdat het land zich niet zou houden aan de EU-normen voor een goed functionerende rechtsstaat. De vicevoorzitter van de Europese Commissie houdt voet bij stuk, kondigt hij donderdag aan.

‘We laten niet los,’ zegt hij in het Europees Parlement in Brussel. Tegelijkertijd laat Timmermans weten open te staan voor dialoog. Maar niet zonder eerst te dreigen: ‘We zullen elk machtsmiddel gebruiken waarover wij de beschikking hebben, als de scheiding der machten in gevaar komt.’

Zorgen over vier Poolse wetten

Timmermans heeft het hier over het principe trias politica (strikte scheiding van rechterlijke, wetgevende en uitvoerende macht) dat in Polen onder druk staat. Brussel’ is bezorgd over vier wetten waarmee regeringspartij Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS) lagere rechtbanken, het Hooggerechtshof en het Grondwettelijk Tribunaal onder politieke controle wil brengen.

Het land heeft inmiddels een wet aangenomen die de minister van Justitie de bevoegdheid geeft om rechters te ontslaan. Zeer tegen de zin van Timmermans en consorten. Volgens Timmermans ‘heeft iedereen in de EU recht op onafhankelijke rechtspraak, zonder inmenging’.

Devoot katholiek

De Poolse president Andrzej Duda sprak al over twee nieuwe wetten zijn veto uit. Over hem is Timmermans dan ook wel te spreken. Maar Duda’s macht wordt bepaald door dé man op de achtergrond, ex-premier Jaroslaw Kaczyński – zeer conservatief, devoot katholiek en de grote roerganger in Polen.

Eerder zei Timmermans dat hij er niet voor terugdeinst om Polen het stemrecht te ontnemen tijdens EU-vergaderingen – een ingrijpend machtsmiddel. Tot zo’n maatregel kwam het nog nooit – ook niet tegen Hongarije, dat geregeld een tik op de vingers kreeg.

De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro reageerde woensdag fel. Hij ziet de zorgen van Brussel als ‘politieke dictaten’. ‘Ik ben er zeker van dat de Poolse regering haar taken zal uitvoeren, ondanks de politieke emoties die doorklinken in verklaringen van politici,’ zei Ziobro tijdens een persconferentie, doelend op de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die gaf eerder te kennen dat de EU moet ingrijpen in Polen.

Polen trekt zich niets aan van ‘politieke dictaten’ uit Brussel >