Australië

Berucht Australisch IS-lid trouwde Nederlandse jihadbruid

13 augustus 2017

Een beruchte Australische terrorist die zich jaren geleden aansloot bij Islamitische Staat (IS) is getrouwd met een Nederlandse Syriëganger. Neil Prakash is inmiddels opgepakt in Turkije.

Vorig jaar werd Prakash aangehouden toen hij met valse papieren de Turkse grens trachtte over te steken. In de Turkse gevangenis wordt hij bijgestaan door de Australische staat, in de hoop dat hij informatie over IS doorspeelt aan de Australische autoriteiten, zo meldt de Herald Sun.

Toch geen martelaar: ‘IS is niet de ware religie’

Nederlandse vrouw mogelijk in Syrië

De Australische krant bericht ook over de vrouw van Prakash, een Nederlandse jihadbruid. Met haar zou de jihadist twee kinderen hebben, die mogelijk recht hebben op Australisch burgerschap. Prakash weet niet of zijn vrouw en kinderen nog in leven zijn. Vermoedelijk bevindt zijn familie nog steeds in Syrië.

De identiteit van zijn vrouw – en zijn kinderen – is onbekend.

Propagandavideo’s

Prakash beweert IS te hebben verlaten na een bombardement op het Noord-Syrische stadje Kobani. Syrisch-Koerdische strijders wisten, met behulp van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, de stad te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat.

De in Melbourne geboren Prakash is een tweedegeneratieallochtoon van ouders uit Cambodja en Fiji. Hij is de meest prominente Australische IS-strijder en staat bekend als ronselaar: hij speelt een rol in verscheidene propagandavideo’s van IS. Overigens werd hij eerder doodverklaard na een bombardement op de Iraakse stad Mosul.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.