Berucht Australisch IS-lid trouwde Nederlandse jihadbruid

13 augustus 2017Leestijd: 1 minuut
Prakash (27) in een IS-propagandavideo Foto: YouTube/Screenshot

Een beruchte Australische terrorist die zich jaren geleden aansloot bij Islamitische Staat (IS) is getrouwd met een Nederlandse Syriëganger. Neil Prakash is inmiddels opgepakt in Turkije.

Vorig jaar werd Prakash aangehouden toen hij met valse papieren de Turkse grens trachtte over te steken. In de Turkse gevangenis wordt hij bijgestaan door de Australische staat, in de hoop dat hij informatie over IS doorspeelt aan de Australische autoriteiten, zo meldt de Herald Sun.

Toch geen martelaar: ‘IS is niet de ware religie’

Nederlandse vrouw mogelijk in Syrië

De Australische krant bericht ook over de vrouw van Prakash, een Nederlandse jihadbruid. Met haar zou de jihadist twee kinderen hebben, die mogelijk recht hebben op Australisch burgerschap. Prakash weet niet of zijn vrouw en kinderen nog in leven zijn. Vermoedelijk bevindt zijn familie nog steeds in Syrië.

De identiteit van zijn vrouw – en zijn kinderen – is onbekend.

Propagandavideo’s

Prakash beweert IS te hebben verlaten na een bombardement op het Noord-Syrische stadje Kobani. Syrisch-Koerdische strijders wisten, met behulp van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, de stad te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat.

De in Melbourne geboren Prakash is een tweedegeneratieallochtoon van ouders uit Cambodja en Fiji. Hij is de meest prominente Australische IS-strijder en staat bekend als ronselaar: hij speelt een rol in verscheidene propagandavideo’s van IS. Overigens werd hij eerder doodverklaard na een bombardement op de Iraakse stad Mosul.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."