Terreuralarm voorbij: opgepakte Brabander stuurde dreigbericht

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Politie grendelt evenementenhal Maassilo af - bron:ANP

De specifieke dreiging van een aanslag rond de Maassilo in Rotterdam en het concert van de de Amerikaanse band Allah-Las is voorbij. De 22-jarige man uit Zevenbergen, die vannacht van zijn bed werd gelicht, is de verspreider van het bericht over een ophanden zijnde aanslag.

Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie (VVD) spreekt rond de terreurdreiging in Rotterdam van een ‘idiote actie’.

Concertgangers naar huis gestuurd

Voor de microfoon van BNR Nieuwsradio heeft Blok het over ‘de verspreider van het bericht via (chatdienst, red.) Telegram’ die inmiddels is aangehouden. De minister bevestigt dat dat de 22-jarige man uit Brabant is, die in de nacht van woensdag op donderdag is aangehouden. Zijn naam is Jim F.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil indien mogelijk het geannuleerde concert van Allah-Las opnieuw mogelijk maken. Op last van de politie werd dat concert woensdagavond afgezegd, waardoor ongeveer 900 concertgangers terug naar huis moesten.

De Spaanse bestuurder van het witte busje vol met gasflessen, dat gisteravond heen en weer reed bij de Maassilo, werd stomdronken aangehouden. Later bleek, volgens de politie, dat hij niets met de dreiging te maken had. De bestuurder, een monteur van beroep, wilde de gasflessen thuis gebruiken. Hij was te beschonken voor verhoor.

Signalen over ‘gewelddadige aanslag’

De Californische rockband was zeer te spreken over het optreden van de politie en zei dan ook ‘dankbaar’ te zijn. De Rotterdamse politie beschikte volgens korpschef Frank Paauw in de aanloop naar het concert in de Maassilo in Rotterdam-Zuid over concrete informatie dat een ‘gewelddadige aanslag’ zou worden gepleegd.

Daarbij werden een specifiek tijdstip en de naam van Allah-Las genoemd, zei korpschef Frank Paauw donderdag tegen de NOS. De mate van betrokkenheid van de aangehouden verdachte bij de terreurdreiging moet nog blijken in het onderzoek, aldus Paauw. Minister Blok was dus al een stuk stelliger.