Melanie Schultz (VVD) weigerde ministerspost: ‘Niet conservatief genoeg voor asielbeleid’

04 juli 2017Leestijd: 1 minuut

Vertrekkend VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) heeft in 2003 geweigerd om minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie te worden.

‘Ik ben niet zo conservatief op dat thema. Je moet altijd goed nadenken of je past bij een profiel. Toen is Rita Verdonk het geworden,’ zegt Schultz in gesprek met Elsevier Weekblad.

Water als grote liefde

Schultz blijkt een ‘nee-zegger’. Opgaan voor het burgemeesterschap van Den Haag deed ze onlangs ook niet toen ze voorzichtig werd gepolst. Het werd uiteindelijk Pauline Krikke (VVD).

Schultz keert na deze kabinetsperiode niet terug in de politiek.  Met een onderbreking van drie jaar was ze twaalf jaar minister/staatssecretaris.

Intussen krijgt ze aanbiedingen voor nieuwe functies, maar ze beslist pas als ze uit Den Haag weg is. ‘Ik kan goed “nee” zeggen. Ik ga straks ook veel “nee” zeggen.’ Ze noemt water haar ‘grote liefde’.

Klimaatvluchtelingen zijn probleem van de toekomst

Schultz heeft al internationale nevenfuncties op watergebied en lijkt geen ‘nee’ te zeggen tegen een internationale functie op klimaatgebied.

Klimaatvluchtelingen vormen volgens haar het belangrijkste  probleem van de toekomst. ‘Als het te droog wordt of te nat, ontstaan allerlei fricties, maar de oorzaak ligt in klimaatproblemen die fysiek moeten worden aangepakt. Daar kunnen wij aan bijdragen,’ zegt ze over de rol van Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.