Doodgeschoten man in Rotterdam werkte voor Erdogan-beweging

26 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Man in auto doodgeschoten in Rotterdam - Foto: ANP

In de nacht van dinsdag op woensdag is er in Rotterdam-Zuid een man doodgeschoten. Het blijkt de Turkse Nederlander Zeki Yumusak (41) uit Barendrecht, een man die actief was voor de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD) Nederland, een beweging die verbonden is met de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Yumusak werkte als beveiliger voor de politieke organisatie, meldt het AD woensdag.

Hij zou onder meer aanwezig zijn geweest bij de herdenking van de mislukte coup tegen de regering van Erdogan in Apeldoorn op 11 juli.

Pro-Erdogan-campagne

Het feit dat hij actief was voor UETD Nederland doet speculaties rijzen dat de moord van politieke aard is. De politie sluit een politiek motief vooralsnog niet uit, maar zegt het niet waarschijnlijk te achten. Bronnen rond het onderzoek zeggen dat de man ook actief was in het criminele circuit.

UETD Nederland kwam eerder in de media omdat de beweging bijvoorbeeld de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu naar Nederland probeerde te halen voor een pro-Erdogan-bijeenkomst. Dit was in de periode voorafgaand aan het Turkse referendum voor een grondwetswijziging, waarvoor Erdogan fervent campagne voerde in het buitenland.

De politie is naar eigen zeggen een groot onderzoek gestart naar de dood van Yumusak. ‘We weten niet waarom de man daar was en met wie hij heeft afgesproken,’ zei een woordvoerder woensdag.

Yumusak werd in zijn geparkeerde auto beschoten. Agenten hebben hem uit de auto gehaald en gereanimeerd, maar hij bezweek in het ziekenhuis alsnog aan zijn verwondingen.