‘DENK is mengelmoes van SGP en PVV, maar dan islamistisch’

15 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Keklik Yücel. Foto:ANP

Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk kregen als PvdA-Kamerleden ruimte om collega’s te intimideren. Dat zegt oud-PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, die terugblikt op haar periode als volksvertegenwoordiger.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Yücel doet in de Volkskrant een boekje open over haar voormalige collega’s Kuzu en Özturk. De twee Kamerleden stapten in 2014 uit de PvdA-fractie en begonnen hun eigen partij DENK. Die heeft nu drie zetels in de Tweede Kamer.

Yücel is er zeer kritisch over dat Kuzu en Özturk op de PvdA-lijst stonden. ‘Het is alsof je een mengelmoes van Kees van der Staaij en Geert Wilders op de lijst zet, maar dan islamistisch,’ zegt Yücel over haar twee voormalige collega’s.

Trillend van woede

‘Een keer, ik vergeet het nooit, stond Tunahan Kuzu trillend van woede voor me,’ vertelt Yücel aan de Volkskrant. ‘Ik had geen schriftelijke vragen gesteld over een school die een stagiaire met een hoofddoekje had geweigerd. Ik wilde de kwestie eerst uitzoeken. Hij schoot meteen in de pavlovreactie: ze komen aan moslima’s dus het zal per definitie discriminatie zijn. Ik ben weggelopen.’

Ook geeft ze te kennen dat ze structureel door Kuzu en Özturk werd gecontroleerd: ‘Van hen ondervond ik continu intimidatie. Ze probeerden me voortdurend tegen te houden. Als ik een debat had, zaten zij in het publiek. Beoordelend keken ze toe vanaf de tribune. Of ze regelden dat er een Turkse cameraploeg bij was.’

‘Echte coup duurt al een jaar’

Over de mislukte coup in Turkije, vandaag exact een jaar geleden zegt ze: ‘Zo’n coup is vreselijk. Maar de volgende dag werd meteen duidelijk dat de Turkse regering de couppoging gebruikt om meer autocratie door te voeren. De echte coup is nu al een jaar gaande. Daar kwam terecht kritiek op vanuit de EU.’

Yücel stond zestiende op de lijst van de PvdA, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Omdat de sociaal-democraten een recordnederlaag leden – de PvdA verloor maar liefst 29 zetels – komt Yücel niet in aanmerking voor een zetel.