Crisis bij DENK: verzet tegen ‘onbeschofte top’

23 juni 2017Leestijd: 3 minuten
De partijtop is 'ondemocratisch en onprofessioneel' Foto: ANP

De allereerste lokale afdeling van DENK keert zich nu al tegen de partijtop. DENK Breda is niet van plan mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, omdat de partijtop zich ‘ondemocratisch, onprofessioneel, ondankbaar en vooral heel erg onbeschoft’ zou gedragen.

In een open brief aan DENK-voorzitter Selçuk Öztürk schrijft de lokale afdeling het onbegrijpelijk te vinden dat sinds de verkiezingen de communicatie met de achterban is stopgezet. Daarnaast hekelt DENK Breda het gebrek aan inhoudelijke discussie over de koers van de partij, meldt de Volkskrant vrijdag.

De partijtop zelf zegt blij te zijn met de kritiek. Die is ‘alleen maar goed en dat houdt ons scherp’. De partijtop zegt zelf in gesprek met de leden te willen gaan. Opvallend, omdat DENK ook aangeeft te overwegen zonder de huidige afdeling-Breda mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Breda.

Geen contact met achterban

DENK mocht na de verkiezingen van 15 maart met drie zetelsplaatsnemen in de Tweede Kamer. Naast Öztürk ging lijsttrekker en medeoprichter Tunahan Kuzu door als Kamerlid. De oud-PvdA-politici verwelkomden daarnaast de voormalige Marokkanen-belangenbehartiger Farid Azarkan. Azarkan en Kuzu hebben zich sinds de verkiezingswinst niets meer aangetrokken van de lokale afdelingen die in het afgelopen jaar zijn opgericht.

De Kamerleden zouden zich hebben teruggetrokken uit WhatsApp-groepen. Ook Öztürk reageerde nauwelijks op leden en lokale politici van de partij. Onbegrijpelijk, vindt onder anderen Ali Tsouli, die aan de wieg stond van de afdeling in Breda. ‘De lokale afdelingen waren supergemotiveerd. Dat moet je dan toch warm houden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen?’

[tweet_box design=”box_04″ float=”none”]Partijleider Selçuk Öztürk ‘trekt alles naar zich toe’, en heeft alle touwtjes in handen[/tweet_box]

Ambities in Amsterdam

DENK heeft inderdaad grote ambities voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Donderdag werd duidelijk dat de partij hoopt op vijf zetels in de gemeenteraad van Amsterdam. In de hoofdstad deed de partij het tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart opvallend goed. DENK liet SP en PVV achter zich, en kreeg bijna 7 procent van alle stemmen in de hoofdstad. Vooral in Nieuw-West deed de partij van Öztürk het goed.

‘Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer zagen wij in Amsterdam dat de kiezer erg enthousiast werd van het geluid van DENK,’ zegt Kuzu. ‘Er is op een fantastische wijze enthousiast campagne gevoerd en dit resulteerde in een historische uitslag.’

In Amsterdam moet DENK overigens waarschijnlijk concurreren met Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, die zich in eerste instantie bij DENK had aangesloten.

‘Öztürk trekt alles naar zich toe’

in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen geldt de kritiek vooral partijvoorzitter Öztürk. Aspirant-politici zeggen dat de voorzitter alle touwtjes in handen wil houden.

Niet alleen het landelijke partijbureau, maar ook de gang van zaken in de Tweede Kamer staat onder zijn  controle. Daarnaast wil hij het voor het zeggen hebben bij lokale afdelingen. ‘Hij trekt alles naar zich toe,’ zegt een partijmedewerker tegen de Volkskrant.