Bram Moszkowicz overweegt comeback als advocaat

31 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Bram Mosckowicz op Prinsjesdag, toen hij nog lijsttrekker van VNL was - Foto: ANP

Ex-advocaat Bram Moszkowicz denkt erover terug te keren in de advocatuur. In 2013 is hij voor het leven geschrapt, maar dat weerhoudt hem er niet van het toch te overwegen: ‘Ik zal niet de eerste advocaat zijn die geschrapt is en weer wordt beëdigd.’

‘Of men mij dat gunt, weet ik niet. Na vijf jaar kun je een verzoek doen. Ik ga eens kijken of ik in aanmerking kom,’ zegt de voormalige strafpleiter maandag in een interview met nieuwsrubriek EenVandaag. ‘Als ik de mogelijkheid krijg, trek ik de toga weer uit het rek,’ aldus Moszkowicz.

Opnieuw beëdigen

In de Advocatenwet staat dat raadslieden die uit het ambt zijn gezet aan de Raad van Toezicht kunnen vragen om opnieuw te worden beëdigd. Het Hof van Discipline bepaalde vier jaar geleden dat Moszkowicz zijn beroep niet meer mag uitoefenen. De Orde van Advocaten eiste slechts een schorsing van zes maanden, maar het Hof koos voor een drastischer straf: Moszkowicz werd voor het leven geschrapt.

De hoogste tuchtrechter van de Orde van Advocaten oordeelde dat hij het ‘vertrouwen in de advocatuur ernstig had geschaad’. Zijn grootste misser was dat hij de regels over het ontvangen van contant geld had overtreden. Ook had hij geen bijscholing gedaan en zou hij cliënten hebben benadeeld.

Juridisch adviseur

Nadat hij uit zijn ambt was gezet, was Mosckowicz in 2015 een half jaar lijsttrekker van VNL, totdat de partij het vertrouwen in hem opzegde. Volgens het partijbestuur ontbrak het hem aan ‘toewijding’. ‘Om in de politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen,’ zei partijvoorzitter Laurence Stassen destijds tegen Elsevier. Moszkowicz zei in een reactie dat de keuze om op te stappen van hemzelf kwam.

Hij was eerder ook hoofd juridische zaken bij het bedrijf Claim It. Momenteel werkt Moszkowicz als juridisch adviseur. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Dinsdag begint hij als juridisch adviseur bij Hoogervorst Strafadvocatuur, het nieuwe kantoor van de Amsterdamse advocaat Nienke Hoogervorst, zijn vriendin.