Wat betekent veroordeling voor asielstatus Somalische aanrander?

23 juni 2017Leestijd: 3 minuten
Een compositietekening van Mohammed M. tijdens de zitting in Alkmaar - Foto: ANP

De 28-jarige Somaliër Mohammed M. uit Hoogwoud, die in oktober vorig jaar een eveneens 28-jarige vrouw probeerde te verkrachten en haar daarbij ook haar telefoon afhandig maakte, moet achttien maanden de cel in. Zes maanden daarvan zijn voorwaardelijk.

Dat bepaalde de rechtbank in Alkmaar vrijdagmiddag.

De vrouw werd in oktober na een avond stappen in Hoorn mishandeld, aangerand en beroofd door M. Het slachtoffer wilde aangifte doen, maar kon vanwege de verplichte bedenktijd van de politie pas twee weken later terecht.

De zaak rond M. zorgde voor ophef, vooral omdat het slachtoffer zich genoodzaakt zag hem zelf op te sporen. De man had haar telefoon gestolen en die wist ze via de app Find my iPhone te traceren. Zo kwam ze erachter dat hij in Hoogwoud woonde en dat hij Mohammed M. heet. Met die informatie stapte ze naar de politie. Die liet de zaak echter liggen, en Mohammed M. werd niet gearresteerd.

Schokkende beelden op Facebook-profiel

De vrouw besloot toen contact met hem te zoeken via chatsite Badoo en wist hem in de val te lokken. Hij stuurde haar een selfie, waarna de vrouw opnieuw naar de politie ging. Dit was in december. Vervolgens duurde het nog twee maanden voordat Mohammed M. werd opgepakt. Dat was in februari.

Het slachtoffer speurde bovendien ook nog zijn Facebook-profiel af, en stuitte daar op schokkende en gewelddadige beelden, onder meer van IS-strijders en de Libische oud-leider Muammar al-Khaddafi.

De Inspectie Veiligheid en Justitie doet onderzoek naar de zaak vanwege het trage politieoptreden. In de politiek, op sociale media, en ook van het slachtoffer klonk de roep om de verblijfsvergunning van M. in te trekken. Terwijl de zaak al liep, kreeg hij namelijk een verblijfsvergunning in Nederland.

Verblijfsvergunning kan worden ingetrokken

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 32 maanden tegen de man, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank benadrukte vrijdag van de eis te zijn afgeweken vanwege de landelijk geldende richtlijnen voor de bestraffing van een poging tot verkrachting. De Somaliër kreeg ook een meld- en behandelplicht en een drugs- en alcoholverbod opgelegd voor twee jaar, de duur van zijn proeftijd. In die tijd mag hij ook geen contact zoeken met het slachtoffer. Daarnaast moet hij de vrouw bij elkaar ruim 4.100 euro aan schadevergoeding betalen.

Omdat M. tot een jaar onvoorwaardelijk is veroordeeld, kan zijn verblijfsvergunning worden ingetrokken. Begin vorig jaar werd het beleid met betrekking tot criminele asielzoekers onder leiding van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie aangescherpt: vanaf dat moment kan een vergunning worden geweigerd of ingetrokken als iemand is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van ten minste zes of tien maanden, afhankelijk van de mate van bescherming die zij genieten. Voorheen was dat 18 of 24 maanden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De rechtbank verklaarde bij de strafbepaling geen rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor de verblijfsstatus van de Somaliër M. ‘Dat mag geen rol spelen in het strafrecht,’ aldus de rechtbank. Ook de grote media-aandacht voor de zaak werd niet meegewogen: ‘Die was niet zo omvangrijk en indringend dat er aanleiding is voor een lagere straf,’ aldus de rechtbank.

Hoewel het slachtoffer blij is dat de poging tot verkrachting is bewezen, is ze teleurgesteld over de relatief lage straf die de Somaliër heeft gekregen. ‘Die had wat haar betreft vele malen hoger mogen uitvallen,’ zegt Laura Wagemaker, haar advocaat.