Dijkhoff komt door: criminele asielzoeker harder gestraft

25 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Vanaf nu kan ook de verblijfsvergunning van asielzoekers met voorwaardelijke straffen en taakstraffen worden ingetrokken - Foto: ANP

Een asielzoeker die tot een voorwaardelijke gevangenisstraf of een taakstraf is veroordeeld, kan zijn verblijfsvergunning verliezen. Tot dusver kon een asielvergunning alleen worden ingetrokken of geweigerd bij een onvoorwaardelijke straf.

Het gaat om asielzoekers die voorwaardelijke straffen hebben gekregen voor delicten die de ‘maatschappij sterk raken,’ schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Slachtoffers

Voorbeelden daarvan zijn zeden-, gewelds- en drugsmisdrijven. Maar ook mensenhandel en terroristische misdrijven vallen eronder. ‘Als mensen ernstige misdrijven begaan die diep ingrijpen in het leven van slachtoffers dan kan dat niet zonder gevolgen voor de asielvergunning zijn,’ aldus Dijkhoff.

Lees ook Smak geld naar gemeenten om asielzoekers sneller aan baan te helpen2016-02-01 16:48:34 UTRECHT - Vluchtelingen aan het werk in ecologisch tuinenpark De Driehoek. Het volkstuinencomplex stelt vluchtelingen in staat om vrijwilligerswerk in het groen te doen. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

In februari van dit jaar werd het beleid met betrekking tot asielzoekers en statushouders die ernstige misdrijven begaan ook al aangescherpt. Vanaf dat moment kon een asielvergunning worden geweigerd of ingetrokken wanneer iemand onherroepelijk is veroordeeld tot een celstraf van tenminste zes of tien maanden, afhankelijk van de mate van bescherming die ze krijgen.

Daarvoor kon het alleen bij gevangenisstraffen van tenminste 18 of 24 maanden. Nu taakstraffen ook gaan meetellen, wordt uitgegaan van de gevangenisstraf die iemand zou krijgen als hij zijn taakstraf niet goed uitvoert. Bij die regel staat een taakstraf van twee uur gelijk aan een celstraf van een dag.

Verdragen

Toch zijn er beperkingen. Nederland kan weliswaar een criminele asielzoeker zijn verblijfsvergunning afpakken of weigeren, internationale verdragen verbieden het Nederland om asielzoekers terug te sturen als ze in hun land van herkomst gevaar lopen.

Eritrea is een van de landen waar asielzoekers bijvoorbeeld niet zomaar kunnen terugkeren. Ook zijn er landen die asielzoekers niet willen terugnemen. ‘Er zijn geen uitzonderingen mogelijk, dus ook niet als een vreemdeling een ernstig misdrijf heeft gepleegd,’ zei Dijkhoff daarover in april. Voorbeelden daarvan zijn asielzoekers die worden verdacht van oorlogsmisdaden. Zij leven vaak al tientallen jaren in Nederland, omdat terugsturen niet toegestaan is
.