Srebrenica

Hof: Nederland deels aansprakelijk voor dood moslimmannen Srebrenica

27 juni 2017

Volgens het Hof is de Nederlandse staat deels aansprakelijk voor de etnische zuiveringen die door de Servische-Bosniërs werd gepleegd tijdens de val van Srebrenica. 22 jaar na de val van de moslimenclave in Srebrenica doet het Hof uitspraak over het hoger beroep.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Het gaat alleen om de mannelijke slachtoffers die in de compound zaten, die werden onnodig gescheiden van de vrouwen en kinderen. Het hof zegt dat deze slachtoffers een overlevingskans van 30 procent hadden gehad, wanneer dit niet was gebeurd. De nabestaanden van die slachtoffers komen in aanmerking voor een vergoeding van 30 procent van de geleden schade.

Overige nabestaanden kunnen geen vergoedingen claimen tegen de Nederlandse overheid. Volgens het Hof handelde Dutchbat onrechtmatig bij de evacuatie van de enclave, door de mannelijke bevolking van de vrouwelijke te scheiden, omdat de Dutchbatters hadden kunnen weten dat de mannelijke bevolking gevaar liep.

Het Hof vindt dat een mogelijk ontstaan van chaos lichter had moeten wegen dan de onmenselijke behandeling van de mannen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nabestaanden van de slachtoffers van etnische zuivering in Srebrenica klaagden de Nederlandse staat aan, omdat de staat medeaansprakelijk zou zijn voor de dood van de mannelijke moslimbevolking in de enclave. De zaak werd door ruim 6.000 nabestaanden aangespannen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bloedbad

De gehele mannelijke Bosnische moslimbevolking in de enclave werd door Servische militairen uitgemoord. Ze verbleven in een door het Dutchbat-bataljon beschermde zone. Die zone werd door de Servisch-Bosnische leger onder leiding van Ratko Mladic onder de voet gelopen, waarna er een bloedbad werd aangericht.

René van Rijckevorsel schreef een jaar geleden: Dutchbatters kunnen beter werken aan imago dan rechtszaak voeren 

In 2014 oordeelde de rechtbank van Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van ruim driehonderd van de slachtoffers. Vandaag deed het Hof uitspraak over het hoger beroep, dat destijds door beide partijen werd aangevraagd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.