Video: Van der Staaij (SGP) citeert De Speld in Tweede Kamer

28 juni 2017Leestijd: 2 minuten
De christelijke politici kunnen wel met elkaar lachen Foto: ANP

Tijdens het formatiedebat werd in de Tweede Kamer teruggeblikt op de gesprekken die de partijleiders voerden onder het gezag van oud-informateur Herman Tjeenk Willink. Aan de waarschijnlijke oppositiepartijen de taak om de partijen aan de formatietafel aan de tand te voelen.

Maar sommige politici werden een beetje meegesleept in hun enthousiasme. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kwam aan de interruptiemicrofoon met een spiekbriefje. Daarop stond een vermeend citaat van CDA-leider Sybrand Buma.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Gevoel voor Bumor

‘Voorzitter, wat een mooi betoog van de heer Buma. Maar hoe verhoudt zich dat met het volgende citaat dat ik van hem las: “Voordat we ergens onze handtekening onder zetten, maken we ons er eerst heel boos over. Daar staan we voor bij het CDA. Nederland verdient een partij die woord en daad kan scheiden.”’

‘Tsja,’ reageerde Buma, die bekendstaat om zijn gevoel voor humor (‘Bumor’) lachend. ‘Dat is een interview, dat heb ik gegeven aan De Speld.’ Lachend reageerde de Kamer op het nieuws dat Van der Staaij een citaat van de satirische website haalde.

‘De Speld is waarheid’

Op de website van De Speld staan absurdistische berichten, als ‘Pechtold overrompeld door eis ChristenUnie dat hij zijn zoon offert’ en ‘Gert-Jan Segers: voormalig showworstelaar maakt furore als politicus’. Maar er staan ook ludieke berichten op de site die niet met politiek te maken hebben, zoals ‘Man in kippenpak beschuldigd van culturele toe-eigening’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Van der Staaij over de formatie: ‘D66 meet met dubbele maat’

Volgens Buma is ‘het punt van De Speld’ dat er, in tegenstellingen tot andere nieuwssites, niet wordt gecheckt of wat iemand heeft gezegd ook daadwerkelijk klopt. ‘Maar, ik erken, De Speld is waarheid, de rest is fictie.’

In de Kamer klonk luid gelach. SGP bevestigt dat Kees van der Staaij wel degelijk een grapje maakte, en dat hij zich niet vergiste. Buma besprak tijdens zijn ‘ironische betoog’ immers ook al een artikel van de Speld.